«Η Ελλάδα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην ανάδειξη και στη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήδη, σε συνεργασία με την Ιταλία, με την Ισπανία και με το Μαρόκο έχει επιτύχει να συμπεριληφθεί στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ η μεσογειακή δίαιτα. Δηλαδή, μία δίαιτα που δεν εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ των φυσικών πόρων και αυτού του ίδιου του ανθρώπου», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, στην ομιλία του στην 8η Διεθνή Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού για την πολιτιστική κληρονομιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ στη Σόφια, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είχαν συζήτηση για την ανάπτυξη της συνεργασίας των χωρών της ευρύτερης περιοχής στον σημαντικό τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα.

«Ελπίζουμε, ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα αξιολογηθεί και η παραδοσιακή τεχνική στην καλλιέργεια της μαστίχας: ενός φυσικού προϊόντος στη νήσο Χίο, που αποτελεί στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο έχει επίσης της σημαντική θέση του στη δημιουργία μιας καινούργιας αίσθησης στη σχέση της φύσης και της κοινωνίας», επισήμανε ο κ. Τζαβάρας.

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε τη συνεισφορά της Ελλάδας στην διεθνή προσπάθεια υπέρ της αρμονικής συμβίωσης και συνέργιας στην συντήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού, η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολλά με τη μεγάλη εμπειρία και με την τεχνογνωσία στην προστασία της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της, υλικής και άυλης. Σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα, η μεσογειακή δίαιτα και η μαστίχα της Χίου είναι ενδεικτικά παραδείγματα στην προσπάθεια για διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, για αναγέννηση ξεχασμένων τεχνών, πρακτικών και επαγγελμάτων που έχει στόχο να ρίχνει γέφυρες όχι μόνο μεταξύ των λαών, αλλά μεταξύ των διαφορετικών γενιών, όπως επισήμανε.