Τη θλίψη τους για το θάνατο διαδηλωτή από ανακοπή καρδιάς εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, οι οποίοι μετείχαν σε συνεδρίαση Επιτροπής. Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για το τραγικό συμβάν από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Παπαπαδημούλης μετέφερε στην Επιτροπή την είδηση αναφέροντας πως ένας ειρηνικός διαδηλωτής είναι νεκρός μετά από εκτεταμένη χρήση χημικών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το θύμα ήταν μακροχρόνια άνεργος, 67 ετών, και βρίσκονταν σε ειρηνικό μπλοκ διαδηλωτών μακριά από τα όποια μικροεπεισόδια. Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, ο 67χρονος ένιωσε δυσφορία, λιποθύμησε, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειας και με το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου, ωστόσο, κατέληξε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με αυτή την πολιτική της άγριας φτωχοποίησης που προκαλεί τις δικαιολογημένες μαζικές αντιδράσεις του λαού».

«Είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Εκφράζουμε τη λύπη μας», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γ. Βλάχος. Τη θλίψη του εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης τονίζοντας πως «ο τρόπος με τον οποίο σχολιάζονται τέτοια θλιβερά γεγονότα είναι λάδι στη φωτιά κι όχι όπως το παρουσίασε ο κ. Παπαδημούλης ή η οπτική υπό την οποία το παρουσίασε».

«Καταδικάζω το έγκλημα που έγινε σε καθεστώς Δημοκρατίας και απευχόμαστε να συμβαίνουν αυτά», είπε η Ελένη Ζαρούλια από την Χρυσή Αυγή προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής, Γ. Βλάχου ο οποίος επισήμανε ότι ουδείς μίλησε για έγκλημα παρά μόνο η κ. Ζαρούλια και ζήτησε «να μην καπηλεύεται κανείς την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ειδικά καθώς η πληροφορία αφορά σε ανακοπή».

Τη θλίψη του εξέφρασε και ο παριστάμενος υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος ανέφερε ότι περνάμε δύσκολες στιγμές στον τόπο και είναι σημαντικό να έχουμε όλοι αίσθημα ευθύνης και να καταδικάσουμε κάθε πράξη βίας. Βρεθήκαμε εδώ στη Βουλή και είδαμε να συμβαίνουν πράξεις βίας έξω, υπάρχουν άνθρωποι που πετούν πράγματα κατά της Αστυνομίας, πράγμα απαράδεκτο σε δημοκρατική κοινωνία. «Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στα όριά της, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε πολλαπλάσια ευθύνη να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή», είπε και προσέθεσε πως η χώρα αναγκάστηκε να λάβει δημοσιονομικά μέτρα γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει αυτά που θα ήθελε. Κατέληξε επισημαίνοντας πως η ευθύνη των βουλευτών είναι να προτείνουμε τις συγκεκριμένες λύσεις για να αυξηθεί ο εθνικός πλούτος και να μειωθούν τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής, για να γίνουμε μια οικονομία παραγωγική και μια κοινωνία πιο δίκαιη.

Το νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή, για την «Κύρωση των υπ’ αριθμ. 137 και 138/30.9.2011 Αποφάσεων του Συμβουλίου Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με τις οποίες υιοθετήθηκε η Τροποποίηση των άρθρων 1 και 18 της Συμφωνίας Ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.