Το συντομότερο δυνατόν πρέπει οι αρμόδιοι εισαγγελείς και οι δικαστικές αρχές να αποφανθούν για το αν μπορεί η περιβόητη λίστα, που περιλαμβάνεται στο γνωστό usb, να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό υποστηρίζουν για το θέμα έγκριτοι νομικοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι – λόγω των ισχύοντων στην ελληνική νομοθεσία γύρω από το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί κάτι που έχει αποκτηθεί μέσω υποκλοπής ή ευρύτερα μέσω παράνομης οδού – χρήζουν διευκρινίσεων.

Δηλαδή, ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, ή οποιαδήποτε άλλη αρμόδια αρχή της δικαιοσύνης πρέπει να αποφασίσει για το αν τελικά μπορεί το ΣΔΟΕ και οποιοσδήποτε άλλος εμπλεκόμενος να κάνει φύλλο και φτερό τα ονόματα των 1.991 Ελλήνων, που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία και -κάποιοι εξ αυτών- δεν τις έχουν δηλώσει.

«Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», τονίζουν οι ίδιες νομικές πηγές, «γιατί όσο καθυστερεί η διαδικασία, τόσο δυσκολότερη γίνεται η αποκάλυψη των παραβατών».

Σε περίπτωση, που ο χρησμός των δικαστών είναι αρνητικός, αποφανθούν δηλαδή ότι η λίστα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, τότε όλα σταματούν πριν καν αρχίσουν; Δεν υπάρχουν εναλλακτικές;

Υπάρχουν, υποστηρίζουν οι νομικοί: «Με βάση τα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση από τη συγκεκριμένη λίστα, μπορεί να αναζητήσει μέσω διασταυρώσεων περαιτέρω στοιχεία για κάθε ένα από αυτά τα ονόματα. Είναι δεδομένο πως στα περισσότερα εξ αυτών θα βρει κάτι, που θα αποτελέσει αφορμή για να κληθεί ο φορολογούμενος για περαιτέρω εξηγήσεις, ώστε τελικά να καταλήξουν οι ελεγκτικές αρχές και στις καταθέσεις στην Ελβετία».

Είναι συνεργάσιμοι οι Ελβετοί;

Όχι, και το γνωρίζουμε αυτό. Προστατεύουν ως κόρη οφθαλμού το τραπεζικό τους απόρρητο, για ευνόητους λόγους. Η συμφωνία, όμως, που έχει υπογραφεί μεταξύ της χώρας μας και της Ελβετίας προβλέπει πως όταν οι ελληνικές αρχές ζητήσουν περαιτέρω στοιχεία για ένα φορολογούμενο και για συγκεκριμένο λογαριασμό του σε τράπεζα, επειδή αποδεδειγμένα υπάρχουν υποψίες για περίεργες κινήσεις του, τότε οι Ελβετοί υποχρεούνται να δώσουν ό,τι τους ζητηθεί.