Νέα καρφιά κατά του Γ. Αγγέλου εξαπολύει ο Π. Δούκας μέσω συνέντευξης του στο αμερικανικό περιοδικό «Vanity Fair» για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, από την οποία προκύπτει ότι οι καλόγεροι επηρέασαν τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ενώ αποκαλύπτει ότι όταν του ζητήθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο να υπογράψει ένα έγγραφο για να δώσει κρατική γη στους μοναχούς, εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας: «Αντε γ…, δεν το υπογράφω» (Fuck you, I’m not signing it).

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών στην Εξεταστική Επιτροπή στις 3/5/2005 είχε αποκαλύψει ότι τον Ιούνιο του 2004 είχε δεχτεί τηλεφώνημα από τον Γ. Αγγέλου προκειμένου να προχωρήσουν οι ανταλλαγές.

Ο δημοσιογράφος Μάρτιν Λιούις, που υπογράφει το ρεπορτάζ, υπό τον τίτλο «Φοβού τα ομόλογα Ελλήνων γενειοφόρων», ταξίδεψε στην Ελλάδα και μίλησε με τους μοναχούς Εφραίμ, Αρσένιο -τον οποίο χαρακτηρίζει ως τον «εγκέφαλο της επιχείρησης για τις ανταλλαγές των ελληνικών φιλέτων γης»- και Π. Δούκα. Προχωρεί, μάλιστα, στη διαπίστωση ότι «σε μια άκρως διεφθαρμένη κοινωνία η μονή Βατοπεδίου είναι η ψυχή της διαφθοράς».

Ο πρώην υφυπουργός μιλά «έξω από τα δόντια». «Κάποιος τους έδωσε την πλήρη ιδιοκτησία της λίμνης. Αυτό που ήθελαν τώρα είναι να την εξαργυρώσουν», δήλωσε ο Π. Δούκας. Οταν αρνήθηκε, εκείνοι πρότειναν: «Γιατί δεν μπορείτε να μας δώσετε εκτάσεις γης;». «Με κανέναν γ… τρόπο δεν το κάνω αυτό», τους απάντησε.

Στη συνέχεια ο Π. Δούκας δέχτηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Γεωργίας (δίχως να διευκρινίζει αν αναφέρεται στον Μπασιάκο ή στον Κοντό ) που του είπε: «Ανταλλάσσουμε τόση γη, αλλά δεν είναι αρκετή, γιατί δεν δίνετε κάποιες εκτάσεις και από τη δική σας γη;». Στη συνέχεια δέχτηκε άλλο ένα τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό και πάλι αρνήθηκε, ενώ αργότερα έλαβε στο γραφείο του κάποια έγγραφα για να δώσει κρατική γη στους μοναχούς. «Είπα, άντε γ…., δεν το υπογράφω». Τελικά, κατόπιν πίεσης από το αφεντικό του, ο Π. Δούκας υπέγραψε δύο έγγραφα για την ανταλλαγή εκτάσεων ανάμεσα στη Μονή και στο υπουργείο Γεωργίας. «Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι άγιοι άνθρωποι. Ίσως θέλουν να ιδρύσουν ένα ορφανοτροφείο», υπέθεσε ο πρώην υφυπουργός.
Εκτίμηση

Φάνηκε -εκτιμά ο δημοσιογράφος μετά τη συνομιλία του με τον Π. Δούκα- ότι ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου γνώριζε τους μοναχούς, οι οποίοι είχαν προσευχηθεί όταν οι γιατροί τού διέγνωσαν μια θανατηφόρα ασθένεια από την οποία σώθηκε σαν από θαύμα, και ότι «οι καλόγεροι επηρέασαν τον επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου». Η επιρροή αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι ο Γ. Αγγέλου πίστευε ότι η μάχη του με τον καρκίνο είχε αίσια έκβαση μετά τις επισκέψεις του στη Μονή.

Για τους καλόγερους ο Π. Δούκας είπε: «Τους είπα ότι θα έπρεπε να διευθύνουν το υπουργείο Οικονομίας. Δεν διαφώνησαν». Θεωρούσε αυτούς τους μοναχούς όχι απλούς απατεώνες, αλλά από τους πιο έξυπνους επιχειρηματίες που έχει γνωρίσει.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει επίσης για τους μοναχούς ότι όταν μπήκαν στο υπουργείο Οικονομίας για τις ανταλλαγές των εκτάσεων με τη λίμνη, ζήτησαν από τον Δούκα μέσα στο υπουργικό του γραφείο να τον εξομολογήσουν. «Πώς αλλιώς θα δημιουργούσαν το Βατοπέδι Real Estate Fund;».