Σύγκρουση πυροδοτεί τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά τις πρόσφατες επαφές που είχαν με οικονομικό επιτελείο, και «δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, αλλά για ακύρωσή του». Μάλιστα, στο τηλεγράφημα τονίζεται για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαψεύδουν ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Η Νέα Δημοκρατία, διαψεύδει ότι έχει ενημερωθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών περί προοπτικής ακύρωσης του μέτρου, τονίζοντας ακόμη ότι στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με τους θεσμούς επανέλαβε τις «ξεκάθαρες θέσεις της», διευκρινίζοντας πως οι τελευταίοι «δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους». Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι: «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής. Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους Θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019. Διάταξη την οποία προβλέπει ο Νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Εξ άλλου το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει σχετική Πρόταση Νόμου. Οι εκπρόσωπου των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την Κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup».

Επίθεση στη ΝΔ από Τζανακόπουλο

«Όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει, τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις» δηλώνει ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε γραπτή του ανακοίνωση επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «μπροστά στην ανάγκη της να δικαιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινών διαψεύσεων δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν. Χθες, ξανά, ο κύριος Χατζηδάκης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hanns Seidel, ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή διαρθρωτικών αλλαγών, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις. Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της». Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: «η χώρα όμως βγήκε από τα Μνημόνια. Και η ΝΔ καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα σαμποτάζ. Δεν μπορεί πια να βλάψει ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνηση. Μόνο τον εαυτό της».