«Η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας έχει λάβει κάθε πρόνοια ώστε το εθνικό συμφέρον να μην διακινδυνεύσει. Η συμφωνία μεταχρονολογείται στην πράξη ώστε να εξασφαλιστεί κάθε εγγύηση», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και τόνισε ότι η συμφωνία λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα, θεραπεύει ένα τραύμα, αποσυμπιέζει τα βόρεια σύνορά μας.

Αυτή η συμφωνία, μαζί με την έξοδο από τα μνημόνια, γίνεται σήμερα μικρόψυχα και εκδικητικά εργαλείο, μια απελπισμένη αφορμή της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση, είπε ο κ. Φλαμπουράρης και τόνισε: «Αισθάνομαι τρόμο μπροστά στην ανεύθυνη, την εγκληματική τροφοδότηση του εθνικισμού, την παραχάραξη της ιστορίας και τη συνειδητή άρνηση της πραγματικότητας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο επικίνδυνο και σοβαρό. Το μεγάλο “όχι” πρέπει να το πείτε στον εθνικισμό, στην πατριδοκαπηλεία και στον επιχειρούμενο διχασμό».

«Δεν έχετε κύριοι συνάδελφοι κανένα λόγο να οπισθοχωρείτε σε ακροδεξιές θέσεις για μικροκομματικές σκοπιμότητες αμφίβολης κομματικής επιβίωσης», είπε ο υπουργός Επικρατείας, προειδοποιώντας ότι ο ψηφοφόρος διαλέγει τον αυθεντικό εκφραστή μιας τάσης. «Δεν δουλεύετε καν για τον εαυτό σας αλλά για τα πιο συντηρητικά στρώματα και τα πιο αντιδραστικά πρόσωπα των κομμάτων σας», είπε ο κ. Φλαμπουράρης και προειδοποίησε ότι αυτή η στάση συνιστά πολιτική αυτοχειρία.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σχολίασε και όσα είπε σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης για το ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αποκατέστησε τη Δημοκρατία. «Με πολλά θύματα αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία και είχε ουσιαστική συμμετοχή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πρέπει να προβληματιστείτε λοιπόν. Η κυβέρνησή μας επιχειρεί από το 2015 να μετατρέψει τους συσχετισμούς της Ευρώπης, από τις πολιτικές λιτότητας σε πολιτικές περισσότερο φιλικές προς τους λαούς και να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Εμείς επιλέξαμε την ευρωπαϊκή προοπτική και κάνουμε τα πάντα τρία χρόνια για να επουλώσουμε τις πληγές και τώρα βγαίνουμε στο φως», είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

«Δυστυχώς υπάρχουν κάποιες δυνάμεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν ήθελαν να γίνει σήμερα μια νηφάλια συζήτηση για τη συμφωνία η οποία έχει συνομολογηθεί με τους βόρειους γείτονες μας και γι΄ αυτό κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας», είπε ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε ότι ζούμε από χθες μια κοινοβουλευτική παράσταση με τη σκηνοθετική ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ασκείτε μια ανοίκεια πίεση εναντίον των μελών και στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά αυτή η προσπάθεια, πρέπει να ξέρετε, ότι έχει εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκετε», είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης απευθυνόμενος στη ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε και τις άλλες πτέρυγες της Βουλής να αξιολογήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από χθες, αντί να παρασύρονται από τον αντικυβερνητικό φανατισμό τους ή από την αντίθεσή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και να ενσωματώνουν στο λόγο τους μια επιχειρηματολογία του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως υπάρχουν κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν ευθύνη για την κρίση και που σήμερα δεν θέλουν την έξοδο από τα μνημόνια. «Είναι πολύ θλιβερό, την ώρα που προσπαθούμε να απεμπλέξουμε τη χώρα από τα δίχτυα, οι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία της χώρας να επιτίθενται, επενδύοντας στις ευαισθησίες των πολιτών, παραπληροφορώντας και διαστρεβλώνοντας τα δεδομένα», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι «ενώ η κυβέρνηση τα καταφέρνει, έχοντας υποχρεωθεί να λάβουμε μέτρα και να ακολουθήσουμε πολιτικές που εμείς δεν ονειρευτήκαμε, οι αυθεντικοί οπαδοί και ζηλωτές αυτών των πολιτικών, εκδηλώνουν μια κραυγαλέα πικρία, που δεν βρίσκονται στη θέση μας».