Με δεδομένες τις πιέσεις που δέχεται ολόκληρη η ευρωζώνη αλλά και την πίεση που ασκεί η κατάσταση στην Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι αναμένεται να θέσουν και την πρόταση της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε πρώτη φάση η πρόταση θα έχει και την στήριξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας διαμορφώνοντας έτσι έναν άξονα πιέσεων προς την Γερμανία.

Το θέμα των κοινών ευρωομολόγων τέθηκε από τον κ. Ολάντ στη συνάντηση της G-8 και θα τεθεί ξανά την Τετάρτη, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Reuters. Στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου της Τετάρτης κυριαρχούν τα θέματα της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Οι προτάσεις που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν την αύξηση κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα σχέδια για τα «ομόλογα έργων» (project bonds) τα οποία θα χρηματοδοτούν έργα στους τομείς των υποδομών κυρίως.

Την ίδια στιγμή πάντως και μια άλλη πρόταση φαίνεται να κερδίζει έδαφος και μπορεί να υλοποιηθεί συντομότερα είναι αυτή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το EFSF, αντί να δανείζει πρώτα τα κράτη και μετά στη συνέχεια αυτά να δανείζουν τις τράπεζες.

Το Βερολίνο είναι φανερό ότι παίζει .καθυστέρηση μη θέλοντας να βρεθεί απέναντι σε οργανωμένο μέτωπο.

Έτσι πηγές της καγκελαρίας υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο δεν αντιτίθεται στην ιδέα καθαυτή της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων, αλλά ότι αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα στην πορεία της δημοσιονομικής σύγκλισης. Δηλαδή, πρώτα τα μέτρα και μετά η έκδοση των τίτλων.