Την ανάγκη θέσπισης πραγματικών νέων ίδιων πόρων, που δεν θα να επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες, προέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια έπειτα από πρωτοβουλία της βουλγαρικής προεδρίας.

Η θέσπιση πραγματικών νέων ίδιων πόρων της ΕΕ, όπως η επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων του διαδικτύου και η θέσπιση κοινής φορολογικής βάσης των επιχειρήσεων, αποτελεί για την Ελλάδα μοναδική επιλογή για την ΕΕ, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος προκειμένου να τεθεί οριστικό τέλος στην λογική της «δίκαιης ανταπόδοσης» από πλευράς των πλουσιότερων κρατών, των λεγόμενων «καθαρών χρηματοδοτών», γεγονός που συνεχίζει να δηλητηριάζει κάθε διαπραγμάτευση επί του προϋπολογισμού.

Παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις που περιλαμβάνονται σε άτυπο έγγραφο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό πρέπει να αποτελέσει για την Ένωση, την αφετηρία για την επανέναρξη της διαδικασίας σύγκλισης με στόχο την περαιτέρω προώθηση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών και κοινωνικών αξιών. Η αλληλεγγύη και ο σεβασμός του κράτους δικαίου θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, σημείωσε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, και επανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (23η Φεβρουαρίου 2018), ότι η ΕΕ θα πρέπει να εισάγει συγκεκριμένες προβλέψεις θετικών κινήτρων και προϋποθέσεων που θα σχετίζονται με δεσμευτικούς κοινωνικούς δείκτες στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Αποκωδικοποιώντας ανάγλυφα τις θέσεις της Ελλάδας, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως οι πόροι του δημοσιονομικού πλαισίου της Ένωσης μετά το 2020, πρέπει να παραμείνουν σταθεροί ή να αυξηθούν σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Απόλυτες προτεραιότητες χρηματοδότησης του επόμενου δημοσιονομικού πλαισίου της Ένωσης, για την ελληνική κυβέρνηση, αποτελούν η ενίσχυση της ανάπτυξης, η αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών και εντός αυτών, η καταπολέμηση της φτώχειας και η εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού, αποσαφήνισε και συμπλήρωσε πως υποστηρίζει επίσης την ανάγκη στήριξης νέων πολιτικών για την έρευνα και την ανάπτυξη, τη μετανάστευση, την ψηφιακή οικονομία και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος, όπως αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση, έθεσε ως αναγκαίες προϋποθέσεις, για τη διαμόρφωση ενός προϋπολογισμού με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, την ενίσχυση της δημοκρατίας και της διαφάνειας στην ΕΕ, την ενίσχυση της κοινωνικής της διάστασης και την καθιέρωση σαφούς σύνδεσης μεταξύ λήψης αποφάσεων και λογοδοσίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει σαν να μην υπήρξαν οι ιταλικές εκλογές, που ανέδειξαν για ακόμη μία φορά την υπαρξιακή κρίση της ΕΕ απέναντι στην έκρηξη των ανισοτήτων στο εσωτερικό της και μεταξύ των κρατών-μελών, όπως είπε και διαμήνυσε πως «χρειαζόμαστε μια ΕΕ με κοινωνικό πρόσημο, συνεκτική εσωτερικά, ώστε να ισχυροποιηθεί η ανταγωνιστικότητα της και η διεθνής της επιρροή».