Νίμιτς: Θα καταθέσω νέα πρόταση για λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές

«θα αναζητήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση που να πληροί τις ελληνικές προϋποθέσεις και να ικανοποιεί τους βόρειους γείτονες»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:52
16/01/2018
Νίμιτς: Θα καταθέσω νέα πρόταση για λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές
11
loading

Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλο τρόπο και θα καταθέσω νέα πρόταση, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενόψει της αυριανής συνέχισης των συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο , αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.

Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς .

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα» . Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας οπότε φερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα . Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο . Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.

Στα Σκόπια από την άλλη πλευρά υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοαντλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα». ανέφερε.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ακόμη πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Chris 35

  Νιμιτσς κάτσε στα αυγά σου και ασχολησου με την χώρα σου. Η Μακεδονία είναι ελληνική και ΜΟΝΟ. ΕΛΛΗΝΕΣ σταματήστε να είστε ανοητοι. Είναι εθνικό θέμα και όχι κομματικό.

 2. avatar andreas c.

  Τι σχέσει μπορεί να έχουν κύριε ανιστόρητε οι Σλάβοι και οι Αλβανοί με τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες;
  Η μήπων ντρέπονται για τη καταγωγή τους και προσπαθούν να κλέψουν την ιστορία των γειτόνων τους;

 3. avatar Triumph explorer

  Δηλαδη βόρεια Μακεδονία.Ρε ουστ τσόμπανοι που μέχρι λίγο πριν μερικούς αιώνες χαθήκατε σε μια ερημο ολίγων χιλιομέτρων και δε βρήσκατε τον προσανανατολησμό σας και θα μας δώσετε λύση εσείς;

 4. avatar 100 % ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ….ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ ,

  ΝΙΜΙΤΣ.....ΕΞΩ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΩ .

 5. avatar 100 % ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ….

  ΝΙΜΙΤΣ.....ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ.

 6. avatar 100 %

  Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ .

 7. avatar Άνω Καλιφόρνια..,κατά το ” Άνω Μακεδονία”

  Οι ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα Μεξικανών μεταναστών, δεν δέχονται ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ με τον όρο 'ALTA KALIFORNIA' (Άνω Καλιφόρνια) αλλά το σκέτο Καλιφόρνια, επειδή η «Άλτα Καλιφόρνια» ήταν άλλοτε επαρχία του Μεξικού, όπως το δείχνει ο Χάρτης που εξόργισε τους Αμερικανούς!
  Υπάρχει λοιπόν θεια δίκη ...
  Διότι έτσι ακριβώς αισθάνονται και οι Έλληνες και ιδίως οι Μακεδόνες, με τους αντίστοιχους όχι διαφημιστικούς, αλλά πραγματικούς, διεκδικητικούς Χάρτες των Σκοπίων, αλλά και για τις άστοχες ονοματολογίες κάποιων που μιλούν για Άλλη, «Άνω» ή «Βόρεια» «Μακεδονία»!!!
  Και ακόμη περισσότερο όταν ακούν ανιστόρητους Αμερικανούς Πολιτικούς, που δεν θα περνούσαν ούτε τις στοιχειώδεις εξετάσεις Ιστορίας ευρωπαϊκού Δημοτικού Σχολείου, να «πιέζουν» την Ελλάδα να δώσει το θρυλικό όνομα της ιστορικής επαρχίας της, της Μακεδονίας!
  Μπορεί δε να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν εάν ως σενάριο εργασίας αποφάσιζε το Μεξικό να βαφτίσει «ΤΕΞΑΣ*» τη σημερινή βόρεια επαρχία του; Διότι μια τέτοια κίνηση, θα σήμαινε απαίτηση και διεκδίκηση επί του εδάφους των ΗΠΑ, όπου και η αμερικανική πολιτεία «ΤΕΞΑΣ» γεμάτη με Μεξικανούς μετανάστες... (σ.σ. Για κάθε άλλη χώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μιλούσε για «Μεξικανική Μειονότητα») ...

  Εάν όμως οι Αμερικάνοι δεν δίνουν Καλιφόρνια και Τέξας ούτε κατ΄ όνομα, ΟΥΤΕ ΣΑΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ, είναι ποτέ δυνατόν οι Έλληνες να δώσουν ολάκερη χρυσή Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη;
  Την πιο ένδοξη και λαμπρή Ιστορία του Κόσμου;

 8. avatar Άνω Καλιφόρνια..,κατά το ” Άνω Μακεδονία”

  [...]
  ΣΟΚ προκάλεσε στην Αμερικανική γνώμη η αποκάλυψη Χάρτη, που αφαιρεί από τις ΗΠΑ την πλούσια και εύφορη Καλιφόρνια του Χόλυγουντ και της Σίλικον Βάλευ και το γεμάτο Μεξικανούς μετανάστες Τέχας, διάσημο για τα πετρέλαιά του, τις πετρελαϊκές αδελφές εταιρείες, τους Ρέιντζερς και το Ελ Πάσο!!!
  Ο εν λόγω Χάρτης, δεν ήταν παρά μια διαφήμιση της Βότκας Absolut στο γειτονικό Μεξικό, που παρουσίαζε αλλαγμένα τα σύνορα των ΗΠΑ στη μεθόριο του 1800, με αποτέλεσμα η αποκαλούμενη «Άνω ή Νέα Καλιφόρνια (Alta)», όπως και το Τέξας, να εμφανίζονται σαν εδάφη του Μεξικού!!! Το οποίο σήμερα έχει δική του την αποκαλούμενη «Κάτω ή Παλαιά Καλιφόρνια (Baja)»!!!
  Ο χάρτης παρουσιάζει την εδαφική κατάσταση πριν τον Μεξικανοαμερικανικό Πόλεμο του 1846, που έγινε εξαιτίας της προσάρτησης του Τέξας από τις ΗΠΑ στα 1845 και είχε σαν τελικό αποτέλεσμα την απώλεια των παραπάνω εδαφών για το Μεξικό (Άνω Καλιφόρνια, Νέο Μεξικό, Τέξας).
  Ο Χάρτης εξόργισε τους Αμερικανούς πολίτες, που ψήφιζαν κατά χιλιάδες στο Διαδίκτυο απειλώντας με άμεσο μποϋκοτάζ της Βότκας Absolut, γεγονός που ανάγκασε τη σουηδική εταιρεία όχι μόνο να αποσύρει τη διαφήμιση, αλλά και να ζητήσει και συγνώμη από πάνω!!!

 9. avatar Νίμιτς, θα αστειεύεσαι

  Το Μπενίν λεγόταν Δαχομέη (άλλαξε το 1975)
  Το Μπελίζ λεγόταν Βρετανικές Ονδούρες (άλλαξε όνομα το 1973)
  Η Αίγυπτος λεγόταν Μίσιρι (την Μισιρλού, την ξέρετε)
  Η Αιθιοπία ονομαζόταν Αβησσυνία (έχουμε και πλατεία!)
  Η Γεωργία παλιότερα λεγόταν Κολχίδα (θυμάστε την Μήδεια;)
  Το Ιραν λεγόταν Περσία
  Η Σρι Λάνκα λεγόταν Κεϋλάνη (με το γνωστό τσάι)
  Το Σουρινάμ λεγόταν Ολλανδική Γουιάνα μέχρι το 1978
  Η Ταιλάνδη λεγόταν Σιάμ (δεν λες γάτες Ταιλάνδης!)
  Το Βανουάτου λεγόταν Νέες Εβρίδες μέχρι το 1980

  1. avatar Κώστας Χ.

   Αυτό φίλε μου ,από μόνο του ΔΕΝ λέει τίποτα απολύτως !Οι ονομασίες αλλάζουν εύκολα !
   Τα μυαλά αλλάζουν δύσκολα !! ΜΗΠΩΣ ΕΠΑΨΑΝ οι Αιγύπτιοι να ΕΙΝΑΙ μισιρλιδες ;
   η οι Ιρανοι έπαψαν να είναι Πέρσες; και όλοι οι άλλοι, επειδή άλλαξαν απλώς ένα όνομα !!!!!
   το δικό μας πρόβλημα είναι σύνθετο, ΔΙΟΤΙ η περιοχή της αρχαίας μακεδονιας μοιράστηκε στα τρία από τους νικητές του Β'ππ.!! ΕΥΤΥΧΩΣ που έχουμε σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ έδαφος τα μνημεία της Βεργίνας και τους τάφους των Φιλίππων !!! αλλιώς θα κλαίγαμε !!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει