Στήριξη προς την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου παρείχε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην κινεζική εφημερίδα, China Business News, τονίζοντας πως «αποτελεί μια συμμαχία με την υποστήριξη τριών πολιτικών κομμάτων που έχουν την συντριπτική πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Παράλληλα, τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι θεμελιωμένη πάνω σε ευρεία πολιτική συναίνεση, διασφαλίζει σε εταίρους και φίλους ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να βαδίσει μπροστά. Λαμβάνουμε όλα τα ουσιώδη και απαραίτητα μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές».

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε πως η φορολογία και τα δημοσιονομικά μέτρα επιβαρύνουν σημαντικά την κοινωνία ως σύνολο και ιδίως τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Η αύξηση της φορολογίας και η μείωση των μισθών προκάλεσε αντιδράσεις, ωστόσο τα μέτρα αυτά είναι αναπόφευκτα. Δυστυχώς, αυτές είναι οι αναπόδραστες συνέπειες των πρακτικών του παρελθόντος στο πεδίο των κρατικών προϋπολογισμών και της χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα», ανέφερε.

Απατώντας στα σενάρια για ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρώπης εξέφρασε την εκτίμηση πως κάτι τέτοιο «θα οδηγούσε αναμφίβολα την παγκόσμια οικονομία και πολλές χώρες, ανεξάρτητα από την τρέχουσα ανάπτυξή τους, στην καταστροφή. Οι προβλέψεις των οικονομικών και πολιτικών συνεπειών μιας τέτοια καταστροφής είναι αδύνατον να διατυπωθούν ρεαλιστικά, αλλά η κατάσταση θα ήταν ολέθρια».

Επίσης, αναφέρθηκε και στους κερδοσκόπους, αλλά και τους οίκους αξιολόγησης τονίζοντας πως «ιδιωτικά διεθνή ιδρύματα πιστοληπτικής αξιολόγησης, εκμεταλλευόμενα το κλίμα της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, συνεχίζουν να διαδίδουν ευρέως αρνητικές πληροφορίες και εκτιμήσεις για την Ελλάδα, αγνοώντας εσκεμμένα το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείζεται χρήματα μόνο μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, ο οποίος θεσπίστηκε για τη στήριξη ευρωπαϊκών οικονομιών, και όχι από τις αγορές».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το αν οι Κινέζοι θα πρέπει να βοηθήσουν την Ευρώπη, ο κ. Πάγκαλος τόνισε πως «μια αχανής χώρα όπως η Κίνα, με υγιή οικονομία, δεν μπορεί να είναι απούσα από τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις. Πλέον δεν μπορούμε να απομονώνουμε τις οικονομίες ή να γυρίζουμε την πλάτη στα παγκόσμια προβλήματα».

Τέλος, σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις κριτικές που δέχεται η Γερμανία για την αναβλητικότητα στη λήψη δράσης για τη διευθέτηση της κρίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως «η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι ιδρυτές και η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής πολιτική και νομισματικής ολοκλήρωσης.

Και οι δύο οικονομίες κερδίζουν από την κοινή αγορά και τη νομισματική Ένωση. Μακροπρόθεσμα, όλα τα κράτη μέλη δρουν συλλογικά και είναι αλληλοεξαρτώμενα στη διαδικασία».

Επίσης, σχετικά με τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις, υπογράμμισε τους «εξαιρετικούς παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών».