Μια μαραθώνια συνέντευξη έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «δυναμική επιστροφή της Ελλάδας» σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναληφθεί.

«Σιγά-σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας» είπε ο κ. Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και δήλωσε δικαιωμένος από το αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι τόσο το επιτόκιο, όσο η ποιότητα όσων επένδυσαν», γεγονός που, όπως είπε, «δείχνει ότι επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος προκαλώντας την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που έκανε λόγο για ρεσιτάλ θράσους και ψεμάτων.

«Έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τους φόρους και μας λένε μειώστε τους φόρους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για την αντίστοιχη αναφορά της Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Διευκρίνισε ότι πρέπει να επαναληφθεί αυτή η θετική έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα ώστε να είμαστε σε θέση σε έναν χρόνο από τώρα να εγκαταλείψουμε, όπως είπε, τα προγράμματα στήριξης.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι να πανηγυρίσουμε, τονίζοντας πως το κρίσιμο είναι η πρόσβαση να αποδειχνει διαρκής και επαναλαμβανόμενη και το ομόλογο να μειώνει το επιτόκιο του στην αγορά.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, όχι το τέλος, έχουμε ακόμη δρόμο, όμως έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η έξοδος για τους πολίτες είπε ότι πρέπει συνειδητοποιήσουν ότι σιγά σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα το 2018 θα βγει από τα προγράμματα και ζητούμενο αποτελεί η επόμενη ημέρα, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

«Τον Αύγουστο του ’18 βγαίνουμε από το μνημόνιο και στον προϋπολογισμό του 2019 θα δώσουμε και τις ελαφρύνσεις αυτών που σήκωσαν και τα μεγαλύτερα βάρη. Όταν η ανάπτυξη το 2018 θα ναι πάνω από 2,5% θα είναι πιο εύκολο να πετύχουμε τους στόχους και να ενεργοποιούν οι δότες: είτε να έρθουν πιο μπροστά τα αντίμετρα είτε στοχευμένα να δώσουμε επιστροφές φόρων σε όσους έχουν μεγαλύτερες ανάγκες» είπε.

«Το 2020 ανέφερα μια σειρά από ελαφρύνσεις στοχευμένες που θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου: Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης εγώ σας είπα πλέον αυτών,τη δυνατότητα που θα έχουμε αν έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο» είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά την «υπενθύμιση» από πλευράς των εταίρων, ότι παραμένουν υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε «business as usual», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές τις προτροπές «τις συνηθίσαμε και εμείς και οι επενδυτές». Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η αντίστοιχη έξοδος στις αγορές από την κυβέρνηση Σαμαρά «δεν είχε συνέχεια ήταν στο πλαίσιο του να στηθεί ένα success story», καθώς και ότι τα θεμελιώδη μεγέθη ήταν πολύ διαφορετικά τότε και τώρα.

Για το χρέος ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι δεν τελείωσε η διαδικασία «αλλά έχουν μπει τα θεμέλια» και εκτίμησε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Αιχμές για τον Βαρουφάκη

Ερωτηθείς για τα λεγόμενα Βαρουφάκη, με αφορμή τα αποσπάσματα από το βιβλίο του που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή σε εφημερίδες, ο κ. Τσίπρας είπε πως όλα αυτά έχουν καταγραφεί, έχουν ακουστεί και άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας.

«Τι απ΄ όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Πήγαμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που οι 2 στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν σε μένα ήταν για τον κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφές, να πουλήσει, το βιβλίο του έχει μεταφρασθεί στα ελληνικά».

«Το πρώτο 6μηνο του 2015 ήταν ένα 6μηνο μάχης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης. Ήταν μια σημαντική μάχη που δεν αφορά πρόσωπα, ούτε καν εμένα που ήμουν επικεφαλής μιας κυβέρνησης. Για τον κ. Βαρουφάκη θέλω να πω κάτι και δεν θα ξαναμιλήσω: Θα του ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του».

Η κόντρα με τη Δικαιοσύνη

Ερωτηθείς για τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη  είπε ότι υπάρχουν προβλήματα στη Δικαιοσύνη καθώς και αποφάσεις «που θα έλεγε κανείς ότι συμβάλουν στην μη αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης. Αυτό αφορά συγκεκριμένους δικαστές. Δεν μπορώ να κατηγορήσω συλλήβδην».

Οι Υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα τα κρίνουν τεκμηριωμένα σημείωσε και πρόσθεσε «φανταστείτε αν οποιαδήποτε εξουσία θεωρούσε ότι είναι πάνω από την κριτική».

Ρεσιτάλ θράσους λέει η ΝΔ

Για ρεσιτάλ θράσους και ψεμάτων κατηγορεί η ΝΔ τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως «ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον ίδιο του τον εαυτό με ρεσιτάλ θράσους και ψεμάτων για να καλύψει την ανικανότητα και την αποτυχία του» και πως ανακοίνωσε ως θετικά βήματα και επιτυχίες, τους ατελείωτους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες, τις διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, το Μνημόνιο στο οποίο έχει δεσμεύσει τη χώρα ως το 2022, τη συνεχή λιτότητα για δεκαετίες που έχει υπογράψει.

«Βλέπει γύρω του χαμογελαστά πρόσωπα… Είναι προφανώς από τη χαρά που υποδεχόμαστε όλοι οι πολίτες τα εκκαθαριστικά της εφορίας αυτές τις μέρες. Ίσως κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι η ζωή στο γυάλινο Πύργο του Μαξίμου έχει ημερομηνία λήξης, όσες ώρες συνεντεύξεων και αν κάνει» σημειώνει η ΝΔ, καταλήγοντας πως «τότε οι δικαιολογίες που άρχισε να ψελλίζει για αυταπάτες, λάθος εκτιμήσεις και επιλογές προσώπων, δεν πρόκειται να τον γλυτώσουν από την σκληρή λαϊκή ετυμηγορία. Τουλάχιστον, θα έχει εξασφαλίσει μια καριέρα ηθοποιού για το μέλλον …».

Σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από την Καβάλα, τονίζοντας ότι είναι επιλογή της σημερινής κυβέρνησης να υπερφορολογήσει κυρίως την παραγωγική Ελλάδα, για να μπορέσει με τη σειρά της να χρηματοδοτήσει ένα κράτος που σε κάποιες εκφάνσεις του, όχι σε όλες, εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο και σπάταλο.

«Είναι πάρα πολύ στενάχωρο να βλέπει ο ελεύθερος επαγγελματίας να είναι αντιμέτωπος με αυτό το τσουνάμι των φόρων και των εισφορών, και την ίδια στιγμή το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πώς θα διορίζει κολλητούς και φίλους μέσα από συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να έρθει στη συνέχεια αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη όταν θελήσει να μετατρέψει αυτές τις συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου» σημείωσε στη συνάντηση εργασίας που είχε σήμερα το απόγευμα στην αντιπεριφέρεια Καβάλας.