Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Τσίπρας: Σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης για τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τα μπλοκάκια, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:22
17/07/2017
Τσίπρας: Σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης για τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους
8
loading

Τα αποτελέσματα των δράσεων του υπουργείου Εργασίας αλλά και οι επόμενοι στόχοι απασχόλησαν τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με τον Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει πρόγραμμα επιδότησης της κοινωνικής ασφάλισης προς τους εργοδότες που θα μετατρέψουν το μπλοκάκι σε μισθωτή σχέση εργασίας και σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης για τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους

Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη να κατανοήσουμε τη διαφορά της εικονικής ανάκαμψης -το success story- με το δυσθεώρητο ποσοστό ανεργίας και ενός διαλυμένου κράτους από μια κατάσταση που έχει αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών. «Είμαστε στη μέση του δρόμου, αλλά έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στο ξέφωτο» τόνισε και προσέθεσε πως «είναι ένας δύσκολος αγώνας, ο οποίος όμως αποφέρει καρπούς και είμαι σίγουρος θα αποφέρει περισσότερους».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη διαφορά φιλοσοφίας της παρούσας κυβέρνησης και των προηγούμενων αναφορικά με τα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος, λέγοντας πως υπάρχουν δυο βασικές λογικές στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, η μια είναι εκείνη -που γνωρίσαμε πριν την κρίση- που στοχεύει στη συρρίκνωση της εργατικής ασφάλειας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως σε αυτή τη λογική στηρίχτηκε η μετατροπή των προγραμμάτων για την ανεργία σε πελατειακούς μηχανισμούς, που δεν διοχέτευαν τους πόρους σε εκείνους που τους είχαν πραγματικά ανάγκη. Και υπάρχει και «η δίκη μας λογική. Η δική μας λογική είναι διαφορετική, έχει ως δέσμευση τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, και από αυτή θα κριθούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε δυο χρόνια όταν έρθει η ώρα» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην «υψηλής σημασίας ασφαλιστική μεταρρύθμιση», τον ΕΦΚΑ, υπογραμμίζοντας πως τα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση προέβλεπαν πως δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ωστόσο αποδείχτηκε το αντίθετο.

«Προσπαθούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη διάλυση. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει ένα σύστημα που περιλάμβανε διαφοροποιήσεις σε εισφορές ακόμα και ή η μη καταβολής εισφορών από μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, ενώ αρχεία ασφαλισμένων χάθηκαν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. Στις κριτικές που ακούστηκαν για τον ΕΦΚΑ, «ότι θα καταρρεύσει, δεν θα μπορέσει να στηθεί το πληροφοριακό σύστημα», ο πρωθυπουργός αντέταξε το πλεόνασμα του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν μπορείς να καταγράψεις πλεόνασμα με μείωση της απασχόλησης, αυτό το πλεόνασμα αντανακλά την αύξηση της απασχόλησης και της εισπραξιμότητας», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα μπλοκάκια, τονίζοντας πως 22.000 εργαζόμενοι με τους εργοδότες τους έχουν εγγραφεί στον ΕΦΚΑ, και προαναγγέλλοντας ένα μεγάλο πρόγραμμα που δίνει κίνητρα στους εργοδότες να δηλώσουν ως μισθωτούς τους εργαζόμενους που έχουν σταθερή σχέση εργασίας. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα», είπε ο πρωθυπουργός. «Προχωρούμε σε ένα πρόγραμμα επιδότησης της κοινωνικής ασφάλισης προς τους εργοδότες που θα μετατρέψουν να το μπλοκάκι σε μισθωτή σχέση εργασίας. (…) Το κίνητρο αυτό για πρώτη φορά μετατρέπει την απασχόληση σε αυτό ακριβώς που είναι», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Είπε πάντως πως θα υπάρξει και ένα αντικίνητρο για τους εργοδότες ώστε να μην συνεχίζουν την απόκρυψη της πραγματικής σχέσης εργασίας και αυτό το αντικίνητρο είναι οι αυστηροί έλεγχοι και οι αυστηρές ποινές.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι πίσω από λεγόμενο μπλοκάκι κρύβεται η ύπαρξη εξαρτημένης εργασίας, «ο μισθωτός μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο, με το αποτέλεσμα να είναι πάντα σε βάρος του εργαζομένου». «Αυτή η παράνομη πρακτική μέσα από το μπλοκάκι δεν είναι προϊόν της κρίσης, αναπτύχθηκε τα χρόνια της ευμάρειας. Τώρα εμείς καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε και δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας, το πρώτο βήμα έγινε με την κοινωνική ασφάλεια στην οποία έχουν εγγραφεί 22.000 εργαζόμενοι με τους εργοδότες τους», είπε ο Αλέξης Τσιπρας λίγο πριν ανακοινώσει το γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Αναφερόμενος στους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους, «οι οποίοι είτε βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας είτε φοβούμενοι την απόλυση δεν προχωρούν σε καμία κίνηση και παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι», είπε πως το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την απλήρωτη εργασία που θα προβλέπουν ακόμα και το κλείσιμο επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Ενώ για τους εργαζόμενους είπε πως είναι εγκλωβισμένοι και ζουν και υπό την απειλή της ανεργίας και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. «Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν βοηθά και μια αντιμετώπιση από την τακτική Δικαιοσύνη που επίσης δεν βοηθά», είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για αυτούς τους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, με πόρους που έχουν εξασφαλιστεί, όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης μέσω επιδόματος θα προβλέπει και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων ακόμα και για αλλαγή επαγγέλματος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ήδη από το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα σχολικά γεύματα και την επέκταση τους, τα χαμηλά τιμολόγια σε νερό και ρεύμα για τις ευπαθείς ομάδες, τα δωρεάν τρόφιμα αλλά και την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για παιδιά οικογενειών που χτυπήθηκαν από την κρίση.

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας, λέγοντας «η Εργάνη δείχνει θετικό ισοζύγιο 250.000 θέσεις εργασίας». «Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό εξαμήνου από το 2001», είπε και τόνισε πως η μείωση της ανεργίας δεν είναι κυβερνητικός αλλά εθνικός στόχος. «Δεν έβρεξε ανάπτυξη, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει πολλά προγράμματα που αντιμετωπίζουν την ανεργία των νέων και των νέων επιστημόνων, αλλά και την ανεργία σε κρίσιμες ηλικίες που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Οι στόχοι διευρύνονται, βελτιωνόμαστε, είπε ο πρωθυπουργό και υπογράμμισε: «Ο βασικός μας στόχος είναι να έχουμε τη δυνατότητα, το 2019, να συγκρίνουμε την ανεργία, την υλοποίηση των δικών μας προγραμματικών επιλογών, και όταν έρθει η ώρα να είμαστε περήφανοι ότι πήραμε ένα διαλυμένο κράτος και μια εργασιακή ζούγκλα και τα φέραμε σε μια κατάσταση που δεν θα ντρεπόμαστε».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Τρολ με πατέντα

  Το τρολ !!! της Ν.Δ. ξανά εδώ. Μαζί με τον τον άλλο με τις κόκκινες παραπομπές.
  Εμφανίζεται με πολλά διαφορετικά ονόματα όπως ΑΑΑ, ERT κλπ. Αποκαλύφθηκε όταν προ εικοσαημέρου έκανε τρία πανομοιότυπα σχόλια καρμπόν, με τα τρία προαναφερθέντα διαφορετικά ονόματα. Στο θέμα του ΝΒ : "Πατούλης. Υπεύθυνη η κυβέρνηση..." Η αναφορά γίνεται για να καταλάβουν οι ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ και ΝΟΥΝΕΧΕΙΣ αναγνώστες, τα φθηνά κόλπα που χρησιμοποιούν στη Ν.Δ. για την δημιουργία κλίματος στα σάιτ και τα ΜΜΕ.

 2. avatar Douskas John

  Τι λες ρε [...].Ποτε είχες σχέδιο .Υπάλληλος είσαι και σε πληρώνω πολύ ακριβά . Διώχτε τους 300 και ας βάλουν έναν έπαρχο .Τουλάχιστον θα μάθουν όλοι ότι η ψήφος τους δεν έχει καμία σημασία .
  Καταργήστε και την παραμύθα της επανάστασης του 1821 .Απλώς αλλάξαμε αφέντη . Πάψτε να κοροιδεύετε τα παιδάκια με την τάχα μου ελευθέρωση. ΟΥΣΤ

  1. avatar Aimilios

   ε βεβαια, μας πονεσε το 1821, ακομα τσουζει ολο το ισλαμ και ολη η αριστερα :)
   Ιερο καστανο > ραμαζανι, κλαψε δουσκα

 3. avatar Εικονική πραγματικότητα παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Εργασίας

  Ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας επιχείρησε να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο. Παρουσίασε τις εξελίξεις στην ανεργία, στις εργασιακές σχέσεις, στις αμοιβές, στο Ασφαλιστικό, στην κοινωνική πολιτική και άλλα ως εικονική πραγματικότητα.
  Όλο το πλαίσιο που διευκολύνει τις απολύσεις και τις ομαδικές με την ψήφιση του 4ου μνημονίου από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα προγράμματα ενίσχυσης της εργοδοσίας στο όνομα της απασχόλησης, η κατάργηση των "αντικινήτρων" όπως χαρακτηρίστηκαν τα όποια δικαιώματα, όπως οι αποζημιώσεις, η δήθεν δοκιμαστική περίοδος από 2 μήνες έγινε ένα χρόνο, η γενίκευση των ελαστικών μορφών δουλειάς, η δουλειά σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων είναι όλα και δημιούργημά τους.
  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν κατάργησε ούτε έναν αντεργατικό νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά πρόσφατα ψήφισε την κατάργηση της Κυριακής-αργίας για τους εργαζόμενους, θεσμοθετώντας δουλειά 7 ημερών, τώρα στο Εμπόριο και στη συνέχεια σε όλους τους κλάδους...
  http://emporoupallilos.blogspot.gr/2017/07/blog-post_17.html

 4. avatar ΔΣΕ2

  Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο.
  Όλοι τώρα στα σωματεία, αποδυνάμωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες και οργάνωση της πάλης τους για την κάλυψη των απωλειών που είχαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών τους.
  Οι αγώνες των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, των εμποροϋπαλλήλων, των εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό, στο Μέταλλο και σε άλλους κλάδους, τα αιτήματα που διεκδικούν, δίνουν την απάντηση στην εικονική πραγματικότητα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και απαιτείται η έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης όλων των άλλων κλάδων.

 5. avatar ΔΣΕ1

  ...Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν κατάργησε ούτε έναν αντεργατικό νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά πρόσφατα ψήφισε την κατάργηση της Κυριακής-αργίας για τους εργαζόμενους, θεσμοθετώντας δουλειά 7 ημερών, τώρα στο Εμπόριο και στη συνέχεια σε όλους τους κλάδους. Επέκτεινε τις ρυθμίσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τις ΣΣΕ μέχρι τέλους του προγράμματος, στηρίζοντας στην πράξη τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις ενώσεις προσώπων με τις οποίες οι εργοδότες όλων των κλάδων γενικεύουν τη μείωση των μισθών στα 586 και 511 ευρώ αντίστοιχα για τους νέους, μία διάκριση την οποία διατηρεί, αλλά και επεκτείνει μέσα από τα κάθε είδους προγράμματα που διασφαλίζουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο πρωθυπουργός παρ’ όλα αυτά βλέπει αύξηση στις αποδοχές. Τις αναζητήσεις από επιχειρηματικούς ομίλους νέων με 180 ευρώ το μήνα δεν τις βλέπει;...Στο διά ταύτα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο ακόμη νέες παραχωρήσεις προς τη μεγαλοεργοδοσία, στο όνομα της προστασίας των εργαζομένων.
  1. Για τους απλήρωτους εργαζόμενους, παρά τα δάκρυα για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ουσιαστικά υποσχέθηκε την απαλλαγή των εργοδοτών από τις υποχρεώσεις τους και παραπέρα ενίσχυση με προγράμματα για την "επανεκπαίδευση" και την "κοινωνική οικονομία".
  2. Για δε τους εργαζόμενους με "μπλοκάκια" αντί της κατάργησης όλων αυτών των μορφών απασχόλησης, εξήγγειλε επίσης επιδότηση των εργοδοτών με χρήματα των εργαζομένων, για να τα μετατρέψουν σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

 6. avatar Μητσος Δρογώσης

  Καποιος να πει σε αυτόν τον [...] και τους χαζούς που απαρτίζουν τον περίγυρο του, πως με τα ΕΦΚΑ θα πάρουν φόρους ΚΛΑΦΤΑ γιατί κερδίζουν ακόμα πιο πολύ αυτοί που ήδη φοροδιαφεύγουν και όσοι ειναι νόμιμοι θα γίνουν και αυτοί παράνομοι. Όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα και δεν μπορούν,τουλάχιστον προς το παρόν, να φοροδιαφύγουν θα συμφωνούν στο μέλλον "μαύρες" αυξήσεις προς όφελος των ίδιων και των εργοδοτών τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ζουν ξέγνοιαστα στον πλανήτη "dulevo3ores.perno1500evro.denme.kunaei.kaneis / valte forous zito tsipras yolo" όποτε ουδέν φορολογικό σχόλιο, οι άνεργοι άεργοι ειναι και αφορολόγητοι και κάνουν κουμάντα λεφτά άλλων. Το μόνο καλό με τους τελευταίους ειναι πως ανέβασαν τα επίπεδα τηλεθέασης του survivor και βγάλανε οι Τούρκοι και ο ΣΚΑΙ λεφτά τα οποία τα στέλνουν πιθανόν σε τράπεζες του εξωτερικού. Για ολα αυτά φταίμε εμείς όλοι!! Που έχουμε IQ ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ!!

 7. avatar !!!

  Για τους απολυμένους των capital controls σας; Για τους αυτοκτονημένους της ύφεσης σας και των 2 αχρείαστων μνημονίων τσίπρα;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει