Ως προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο κατά τη προχθεσινή τους συνάντηση εμφανίζεται – σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες – η τοποθέτηση του Πάνου Μπεγλίτη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Το κατά πόσο Παπανδρέου και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει και σε επόμενα βήματα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ και ποια είναι αυτά, είναι κάτι που ψάχνει από χθες η ομάδα των «4», ο Μ. Χρυσοχοΐδης και όλοι όσοι δε γνωρίζουν και διερευνούν τα νέα δεδομένα για να τοποθετηθούν.

Την Τετάρτη, που συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με διευρυμένη από τους υπουργούς σύνθεση, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα ανοίξει τα χαρτιά του. Και το γεγονός ότι και χθες στενοί συνεργάτες του επέμεναν να αποσυνδέουν τα εσωκομματικά με την τοποθέτηση εκπροσώπου Τύπου του κόμματος – θυμίζοντας πως είναι κάτι που είχε ζητηθεί από κορυφαίους υπουργούς, αλλά και πως πρέπει να «απαντά» κάποιος στα άλλα κόμματα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – έχει να κάνει περισσότερο με την τακτική που ακολουθείται από τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Βενιζέλο.

Στις εξαμηνιαίες Τάσεις της MRB στην περίπτωση αποχώρησης του Γ. Παπανδρέου, ο Ευ. Βενιζέλος προηγείται με 28,4% έναντι 27,9% του Αν. Λοβέρδου στους ψηφοφόρους του κόμματος το 2009 και με 45,8% έναντι 30,4% αντιστοίχως στους σημερινούς ψηφοφόρους του. Αντιστρόφως, πρώτος περνά ο Αν. Λοβέρδος όταν η ερώτηση απευθύνεται στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, με ποσοστό 22,5% έναντι 20,7% του Ευ. Βενιζέλου. Ακολουθούν Μ. Χρυσοχοΐδης, Φ. Γεννηματά, Α. Διαμαντοπούλου, Χρ. Παπουτσής κ.α.

Συντεταγμένες διεργασίες πριν από τις εκλογές ζήτησε για το ΠΑΣΟΚ ο Χρ. Αηδόνης, ενώ θέμα ηγεσίας -ζητώντας αξιόπιστο πρόσωπο με κύρος στο εξωτερικό- αλλά και πολιτικής του κόμματος -αν δηλαδή θα συνεχίσει στην πολιτική του Μνημονίου- έθεσε η Σοφία Γιαννακά.

Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να ξανακερδίσει τον σεβασμό του κόσμου προέκρινε η ανεξαρτητοποιηθείσα Μιλένα Αποστολάκη, ενώ «να κονιορτοποιηθεί και να εξαερωθεί» ζήτησε για το ‘εναπομείναν’ ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισε ‘κοινωνικά αποκρουστικό μηχανισμό’ ο Γ. Φλωρίδης, ζητώντας ιδεολογική τοποθέτηση των «δελφίνων». Σκληρή κριτική στον Γ. Ραγκούση άσκησε με αφορμή όσα είπε περί «σκοτεινού» ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης ο Γ. Παναγιωτακόπουλος. Κατηγορώντας τον για αμετροέπεια, τον χαρακτήρισε «βασικό τρόφιμο από το 1982 μέχρι και σήμερα», θυμίζοντας πως είναι πάντα διορισμένος και όχι εκλεγμένος πολιτικός. «Θα συνιστούσα στον κ. Ραγκούση να μην μετράει το πολιτικό του μπόι σε μεγεθυντικό καθρέπτη», είπε, καταγγέλλοντας ότι ακόμα και ως δήμαρχο, η τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον διόρισε…