Η εργασιακή εφεδρεία εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αιχμής στην κριτική του κυβερνητικού έργου από την αντιπολίτευση, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων για το εύρος και τη διαδικασία εφαρμογής της.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ant1 97,2» είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι μια πρόταση που είχε κατατεθεί από τη ΝΔ, έτσι όπως την εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι πρώτον την νοθεύει χωρίς να δημιουργεί τα δημοσιονομικά οφέλη τα οποία η πρόταση της ΝΔ δίνει, και δευτερευόντως ότι από την άλλη πλευρά δημιουργεί την ταύτιση μεταξύ εφεδρείας και απολύσεων που είναι λάθος».

Επιπλέον, άμεση ήταν η αντίδρασή του βουλευτή και για τις 650 καταλήψεις σε σχολεία ενώ στο απυρόβλητο δεν έμειναν και οι δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, που χαρακτήρισε υποκινούμενες τις καταλήψεις.

Όπως είπε: «Εν πάση περιπτώσει δεν έχει μεγάλη σημασία εάν είναι υποκινούμενες, εγώ σας λέω να δεχθώ ότι είναι και υποκινούμενες, σημασία έχει αν αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και αν από το Υπουργείο Παιδείας γίνονται τα απαιτούμενα μέτρα και οι απαιτούμενες ενέργειες για να υπάρξει και πάλι εκπαιδευτική ειρήνη. Πρώτον θα πρέπει κάποιος να ευαισθητοποιηθεί, να αναλάβει τις ευθύνες του για το πρωτοφανές αλαλούμ του να μην υπάρχουν βιβλία ακόμα και σήμερα, η συμβολική πράξη της παραίτησης από ένα υπηρεσιακό παράγοντα θα μπορούσε να εκτονώσει αυτή την εκρηκτική ατμόσφαιρα και από την άλλη πλευρά βεβαίως υπάρχει έκκληση όλων μας στους γονείς στις οικογένειες, στις μαθήτριες, στους μαθητές ότι κανείς δεν κερδίζει με την κατάληψη, αντίθετα χάνει».