Η συνεργασία με την Κίνα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο στο Πεκίνο, όπου βρίσκεται για μια πενθήμερη επίσκεψη με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και την προσέλκυση περισσότερων κινεζικών επενδύσεων για να τονωθεί η ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα αποτελεί πύλη προς την Ευρώπη, τόσο χερσαία όσο και θαλάσσια», είπε ο Έλληνας ηγέτης στο Νέα Κίνα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αυξήσει την πρακτική συνεργασία με την Κίνα σε διάφορα πεδία, μετά τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, που αποτελεί «το κεφάλι του δράκου».

Σημειώνοντας ότι το συνεχιζόμενο ταξίδι του στην Κίνα έχει στόχο να «δημιουργηθεί το σώμα του δράκου» για τη μελλοντική συνεργασία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι θα διερευνήσει με την κινεζική πλευρά τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, της υψηλής τεχνολογίας κ.λπ.,

«Υποδεχθήκαμε 6 εκατομμύρια ξένους τουρίστες πέρυσι, αλλά οι κινέζοι τουρίστες είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτού του αριθμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Ελπίζουμε ότι ο τουρισμός μπορεί να αυξηθεί αμφίπλευρα με μέτρα όπως οι απευθείας πτήσεις».

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ουάνγκ Τζιανλίν, πρόεδρο του ομίλου Wanda, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο των ακινήτων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επενδύει κυρίως στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας με αλυσίδες κινηματογράφων και θεματικά πάρκα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Κινέζος επιχειρηματίας εξέφρασε ενδιαφέρον για την μαζική προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα στους Κινέζους καταναλωτές. Επίσης οι δύο άνδρες συζήτησαν την πιθανότητα δημιουργίας στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ουάνγκ Τζιανλίν, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το πάρκο τεχνολογίας της Huawei, της μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρότεινε τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα σε συνεργασία με τη Huawei, ενώ εκτίμησε πως ο κινεζικός γίγαντας της τεχνολογίας θα μπορούσε να ενισχύσει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, επικεφαλής μιας μεγάλης αντιπροσωπείας υπουργών και επιχειρηματιών, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογράψει μια σειρά διμερών συμφωνιών.

Ερωτηθείς σχετικά με τον εν εξελίξει διαγωνισμό για το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αυτό της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε πως η επιτυχής συνεργασία στον Πειραιά καθιστά την Κίνα επιθυμητό εταίρο.

«Θέλουμε να λάβουμε μια καλή προσφορά. Αλλά το συμφέρον της Κίνας είναι επίσης στο μυαλό μας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέχρι στιγμής, αρκετοί μεγάλοι διεθνείς ναυτιλιακοί όμιλοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό, μεταξύ αυτών η κινεζική COSCO, η δανέζικη ATM και η ICTS, με έδρα τις Φιλιππίνες.