Για το ζήτημα της αξιολόγησης καθώς και για τα σχόλια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στην οικονομία μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης  Φάμελλος. Σε συνέντευξη του στον  ρ/σ Alpha 9.89 τόνισε:

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Κόμματα και κυβερνήσεις της Αντιπολίτευσης ήταν που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια. Και σήμερα, στελέχη της ΝΔ κατηγορούν τους Ευρωπαίους για σκανδαλώδη ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση, την στιγμή που η κυβέρνηση πάλευε στο Eurogroup για το μέλλον της χώρας! Αυτό που συμβαίνει με τα στελέχη της ΝΔ, είναι τραγικό. Καταφέραμε να μην ληφθεί ούτε ένα νέο μέτρο κατά της χώρας και των πολιτών, πέρα από όσα ήταν στη συμφωνία, που εγκρίθηκε από τη Βουλή τον Αύγουστο. Καταφέραμε, επίσης, να αποφύγουμε τη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος επίσημα και με βήματα χρόνου. Ο μηχανισμός από την άλλη, ήταν δέσμευση που ψηφίσαμε όλοι τον Αύγουστο στη Βουλή».

«Δεν θα κρύψουμε την αλήθεια από τον Ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. «Έχουμε ένα πρόγραμμα, έως το 2018. Έχουμε επιλέξει τα δύσκολα μέτρα της συμφωνίας να είναι  εμπροσθοβαρή, να είμαστε  συνεπείς από την αρχή και να βελτιώνονται οι δείκτες της Ελληνικής οικονομίας και της εργασίας, από το β’ εξάμηνο του 2016. Το 2015 ήδη καταφέραμε το -0,25% που ήταν ο στόχος να το πάμε στο +0,7%, κάτι που η ΝΔ δεν κατάφερε ποτέ. Ας θυμηθούμε ότι το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο δημοσιονομικό ισοζύγιο είχε έλλειμμα 2 δις ευρώ (1,5% του ΑΕΠ), από το πλεόνασμα που είχε συμφωνήσει με την ΕΕ. Χώρια ότι έπρεπε να πάρει άλλα 20 δις ευρώ μέτρα στη συνέχεια μέχρι το 2018. Αρκετή ζημιά έχουν κάνει στη χώρα, φτάνει».

«Η κυβέρνηση, μετά την επιτυχία του έκτακτου Eurogroup, που είναι η έγκριση του προγράμματος, χωρίς επιπλέον μέτρα, η επίσημη συζήτηση για το χρέος και ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, όπως ζητούσαμε, αντί νέων μέτρων θα πρέπει έως τις 24 Μαΐου να κάνει την νομοτεχνική παρασκευή για όλα τα προαπαιτούμενα από τη συμφωνία του Ιουλίου».

Για την έμμεση φορολόγηση ο κ. Φάμελλος είπε:«Δεν σκοπεύουμε να επιβαρύνουμε την οικονομία με μόνιμους φόρους. Πρόθεσή μας είναι να εξομαλύνουμε τους έμμεσους φόρους με τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Κάτι που πράττουμε ήδη, με την μείωση των ενοικίων του δημοσίου, ή με τον εξορθολογισμό των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία».

«Η υπερφορολόγηση δεν είναι δική μας επιλογή, την θεωρούμε αδιέξοδη, ανήκει στο πρόγραμμα της λιτότητας. Τον Απρίλιο του 2017, όταν θα έχουμε και πάλι τα στοιχεία της Eurostat, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να γυρίσουμε ένα ποσό του πλεονάσματος, προς όφελος των φορολογούμενων. Νομίζω, ότι σιγά – σιγά, θα πρέπει να εισάγουμε τέτοια αντίμετρα στην φορολογική μας πολιτική».

Και κατέληξε «Η δική μας πολιτική τροφοδοτεί την ενίσχυση της εργασίας και της οικονομικής παραγωγής προϊόντων, με κύρια εργαλεία το ΕΣΠΑ, τον αναπτυξιακό νόμο, το πρόγραμμα Γιουνκέρ, την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωζώνη και την είσοδο στην ποσοτική χαλάρωση, όλων των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα των Panama Papers:

«Στη χώρα μας, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μιλούσαν για εκσυγχρονισμό, εξυγίανση και κάθαρση. Όμως, η πραγματικότητα αναιρεί αυτές τις εξαγγελίες. Αν όχι οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στα Panama Papers, τουλάχιστον οι συγγενείς τους ή οι συνεταίροι τους, μας έλεγαν τα τελευταία χρόνια να σφίξουμε το ζωνάρι και ψηφίζανε μνημόνια. Και έτσι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Και πρόσθεσε: «Είναι τριπλό το κακό. Πρόκειται για παράνομο χρήμα από τη μια, που έχει αποφύγει και τη φορολόγηση από την άλλη. Επιπλέον, εφόσον είναι χρήμα από μη νόμιμες δραστηριότητες δεν επανεπενδύεται. Χάνεται από την εθνική οικονομία και δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, περιορίζει την παραγωγή και την απασχόληση».

«Επί προηγούμενων κυβερνήσεων τέτοια ζητήματα κουκουλώνονταν. Με δική μας πρωτοβουλία και για πρώτη φορά έχουν παραδοθεί στη χώρα και ήδη ερευνώνται, οι λίστες Μπόργιανς, Φαλτσιανί, κλπ. Και τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται και με τα Panama Papers. Οφείλουμε να αποδείξουμε, χωρίς παραβιάσεις της νομιμότητας και της δεοντολογίας, ότι το κράτος δικαίου επιστρέφει στην Ελλάδα. Οι εμπλεκόμενοι στα Panama Papers και σε παρόμοιες λίστες πρέπει να αποδώσουν χρήματα (φόρους και πρόστιμα), αλλά και λόγο στην Ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο».