Τέλος στα σενάρια περί εκλογών και συγκυβέρνησης, έβαλε ο πρωθυπουργός , στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι πρέπει «να τελειώνουν τα σενάρια, γιατί επανέρχονται συνεχώς και δημιουργούν ένα κλίμα που, χωρίς λόγο, δημιουργεί πρόβλημα και στη δουλειά μας.

Γιατί έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Θα είναι και εγκληματικό να μπούμε εμείς σε μια τέτοια ανυπόστατη σεναριολογία, είτε περί εκλογών, είτε περί συγκυβερνήσεων».

Ο πρωθυπουργός, επικρότησε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, λέγοντας «μακάρι να δούμε παρόμοια στάση κι από άλλα κόμματα, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία, και σε άλλα νομοσχέδια και θέματα». Ωστόσο, επεσήμανε με έμφαση ότι «η μπάλα, τώρα, είναι στο γήπεδό τους».

Ακόμη ο πρωθυπουργός ζήτησε εγρήγορση από τους υπουργούς του , καλώντας τους μέχρι την Παρασκευή, να τον ενημερώσουν γραπτά για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα που έχουμε προσδιορίσει ως προτεραιότητες.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη ρύθμιση του τρόπου διενέργειας δημοψηφισμάτων για τη διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Aμέσως μετά τη συνεδρίαση του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του 2011 το αργότερο αρχές του 2012 θα διεξαχθεί το πρώτο δημοψήφισμα στη χώρα μας. Ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί το θέμα του επερχόμενου δημοψηφίσματος.

Ο κ. Καστανίδης συζητώντας με δημοσιογράφους διευκρίνισε ότι τα δημοψηφίσματα βάσει Συντάγματος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Σε αυτά που διεξάγονται για κρίσιμα εθνικά θέματα και σε αυτά που προβλέπονται για ψηφισμένα νομοσχέδια, τα οποία όμως δεν έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τα νομοσχέδια θα λαμβάνεται υπό την προϋπόθεση ότι η πρόταση γίνεται από τα 2/5 των βουλευτών και η απόφαση θα λαμβάνεται από τα 3/5, δηλαδή από 180 βουλευτές.

Προκειμένου να είναι δεσμευτική η πλειοψηφική απόφαση του δημοψηφίσματος θα πρέπει να έχει συμμετάσχει τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος.

Αν η πλειοψηφία διαφωνήσει τότε το εν λόγω νομοσχέδιο δεν θα έχει ισχύ.

Σε ότι αφορά τα δημοψηφίσματα για κρίσιμα εθνικά θέματα, η απόφαση επί της διενέργειας θα λαμβάνεται από την πλειοψηφία των 151 βουλευτών ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής που θα απαιτείται προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι δεσμευτικό, θα οριστικοποιηθεί μέσα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Εκτίμησε πάντως ότι θα πλησιάζει το 40%.

Παράλληλα ο κ. Καστανίδης ξεκαθάρισε ότι η Βουλή θα αναλαμβάνει την απόφαση διαμόρφωσης των ερωτημάτων σε κάθε δημοψήφισμα, καθώς και ότι δεν θα υπάρχει κρατική χρηματοδότηση στη διαδικασία.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι στη διαδικασία θα συμμετέχουν εκτός από τα πολιτικά κόμματα και κοινωνικοί φορείς και πρόσθεσε ότι θα είναι δωρεάν ο τηλεοπτικός και ο ραδιοφωνικός χρόνος προβολής των θέσεων όλων των εμπλεκομένων φορέων.