Αναφερόμενος στο θέμα της περιβόητης παρέμβασης Παπαγγελόπουλου συνέχισε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ας πάμε τώρα στο θέμα της περιβόητης παρέμβασης Παπαγγελόπουλου. Ποια ήταν η παρέμβαση; Η έκφραση της νομικής γνώμης του υπουργού για το ζήτημα περί αρμοδιότητας; Ένα νομικό ζήτημα, ουδόλως αθώο, αφού έχει συγκεκριμένες συνέπειες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως «για την υπόθεση Βγενόπουλου έχει ήδη διαμαρτυρηθεί ο κύπριος υπ. Δικαιοσύνης με επιστολή του την οποία καταθέτω στα πρακτικά. Οι καταγγελίες του πρέπει να διερευνηθούν».

«Στελέχη και της σημερινής αντιπολίτευσης ζητούν διερεύνηση σε βάθος. Καταθέτω την επιστολή του κ. Τσιρώνη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που κάνει συγκεκριμένες αναφορές και του κ. Σηφουνάκη προς τη σημερινή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αν μη τι άλλο αξίζουν μία επίσημη απάντηση. Δεν είναι ακόμη ώρα να μιλήσουμε για όλα αυτά. Θα περιμένουμε το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας. Δεν θα περάσει φαντάζομαι στα μονόστηλα των εφημερίδων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατόπιν ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε απαρίθμηση υποθέσεων που κατά τον ίδιο συνιστούν παρέμβαση στη δικαιοσύνη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις:

«Θέλει μεγάλη θράσος να μιλάτε εσείς για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω τι σημαίνει παρέμβαση στη δικαιοσύνη από τα δικά σας έργα και ημέρες», είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τη ΝΔ «να κρατήσει τον αριθμό γιατί μπορεί να χάσει το μέτρημα»:

  • «Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκ. ευρώ στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και τερματίστηκαν όλες οι διώξεις
  • Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων. Το ΝΣΚ στη συνέχεια στηριζόμενο στις διατάξεις αυτές απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και κάθε συμβεβλημένο ιδιώτη.
  • Με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν την διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ.
  • Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης! Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα εξαιτίας της γενικευμένης κατακραυγής!
  • Με το νόμο 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη δ.σ. των τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το διαβόητο PSI.
  • Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων.
  • Με το νόμο 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του δ.σ. της Λάρκο από κάθε ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
  • Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα δ.σ. των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού.
  • Με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά κυρίου Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα. Βάσει του άρθρου αυτού ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και ΜΚΟ που λάμβαναν αφειδώς χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο. Η τροπολογία κατατέθηκε στις 6 Μαΐου 2014 κι αφού ψηφίστηκε και ίσχυσε για μερικές μέρες αποσύρθηκε με το επιχείρημα ότι κατέβηκε από λάθος. Η ύπαρξη όμως του νόμου για μερικές μέρες, έδινε τη δυνατότητα στους υπόδικους για τα αδικήματα, να ζητήσουν να δικαστούν με αυτόν. Ευτυχώς χαρακτηρίστηκε αργότερα αντισυνταγματική η διάταξη.
  • Χειρότερη είναι η παρέμβαση που έγινε με το νόμο 4146/2013 και το άρθρο 78 στο οποίο ορίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για απιστία. Πρόκειται για την υπόθεση των δανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα οποία τα δύο κόμματα είχαν βάλει εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Είχαν εξασφαλίσει ότι εσαεί θα αναπαράγεται ο δικομματισμός και οι υψηλές χορηγήσεις. Κι όμως δόθηκαν δάνεια που δεν μπορούν να πληρωθούν. Εσείς πέρα από τη χώρα καταφέρατε να χρεοκοπήσετε και τα κόμματά σας. Η ΝΔ χρωστά 210 εκατ. ευρώ , τα 197 εκατ. είναι τραπεζικά δάνεια. Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια που έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ που υπολογίζεται ότι το 2013 έφταναν τα 111 εκ ευρώ.

Η υπόθεση με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας δεν μπορούν να κλείσουν μέσα σε μια νύχτα επειδή καταθέσατε μία τροπολογία που αθωώνει αυτούς που σας τα έδωσαν. Θα αναζητηθούν οι ευθύνες για τα θαλασσοδάνεια στα χρεοκοπημένα κόμματα και τους μιντιάρχες. Τις επόμενες μέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις δανειακές συμβάσεις που συνήφθησαν με τα κόμματα, αλλά και με τα μιντιακά συστήματα. Η επιτροπή δεν θα βγάλει πόρισμα “του Αγίου Ποτέ”, αλλά μέχρι τέλη Μαΐου.

  • Παρέμβαση με υπογραφή του κ. Μητσοτάκη. Νυχτερινή τροπολογία που υπερψηφίστηκε με την 5η προσπάθεια χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Για τη νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών μεγάλων ομίλων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοβαν από συντάξεις και χάριζαν πρόστιμα σε μεγάλους ομίλους.
  • Η 13η παρέμβαση σκόπευε στον έλεγχο του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος. Ο κ. Αθανασίου, μερικές μέρες πριν τις εκλογές στο δικαστικό σύστημα, άλλαξε το εκλογικό σύστημα για να ευνοήσει την εκλογή των δικών του. Έλεγε η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η αιφνιδιαστική τροποποίηση ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές δημιουργεί ερωτηματικά. Η καθιέρωση δύο σταυρών αντί για έναν δημιούργησε την υπόνοια για άτυπες συμμαχίες και να διευκολύνει την εκλογή ορισμένου υποψηφίου έστω και ως αναπληρωματικού μέλους. Αυτό το γνωρίζουν όσοι βρίσκονται στο εφετείο Αθηνών, ακόμη και αν αγαπημένη τους ομάδα δεν είναι ο Παναθηναϊκός…

«Αυτές είναι παρεμβάσεις και όχι ότι μία εισαγγελέας ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Παπαγγελόπουλο», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.