Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έδωσε το κέλευσμα για αποκλιμάκωση της ρητορικής για το προσφυγικό μετά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, ωστόσο η «εξαίρεση» του ζητήματος απο τη λογική του σκληρού ροκ που υιοθετεί η Νέα Δημοκρατία απέναντι στο Μαξίμου δεν βρήκε άπαντες σύμφωνους στη Συγγρού.

Στελέχη προερχόμενα από την λεγόμενη «σκληρή Δεξιά» και από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, επιμένουν στην… πεπατημένη της αντιπολιτευτικής ρητορικής, επιρρίπτοντας το μεγάλο μέρος των ευθυνών για την έκρηξη του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τη λογική των ανοιχτών συνόρων. Η «παραφωνία» μέχρι στιγμής παραμένει εντός της Συγγρού και δεν έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή αμφισβήτηση, κάτι το οποίο πιθανότατα και δεν θα γίνει. Ωστόσο, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σημειωθεί πως συγκεκριμένοι βουλευτές προερχόμενοι από το μπλοκ Σαμαρά που υποστήριξαν στην εσωκομματική μάχη τον νέο πρόεδρο, επιμένουν σε αλλαγή πλεύσης και υιοθέτηση της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής στη λογική που υιοθέτησε και ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, όπου έκανε λόγο για «τεράστια ζημιά που έκανε ο κ. Τσίπρας και οι ανεκδιήγητοι ιδεοληπτικοί συνεργάτες του».

Κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εξερχόμενος της συνάντησης με τον Γιάννη Μουζάλα τη Δευτέρα επισημοποίησε την συναινετική «εθνική» γραμμή με ελεγχόμενη κριτική στάση απέναντι στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα, στέλνοντας το αντίστοιχο μήνυμα στους βουλευτές του και προανήγγειλε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την προάσπιση των κεκτημένων της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν. Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να «μοιράσει» τις ευθύνες για την έκρηξη της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, την Άγκυρα και την ΕΕ, σε αντίθεση με αρκετούς βουλευτές που επιμένουν στην σκληρή κριτική απέναντι στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα και των χειρισμών Χριστοδουλοπούλου.

Πάντως, συμπαραστάτες στην απόφασή του αυτή έχει βρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στρατόπεδο των «καραμανλικών», οι οποίοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ της εξαίρεσης του προσφυγικού από την αντιπολιτευτική φαρέτρα, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη στάση του περιβάλλοντος Σαμαρά για ένα τέτοιο ζήτημα που άπτεται εθνικού ενδιαφέροντος και ασφάλειας.

Πάντως, στο επιτελείο του προέδρου έχει καταγραφεί η εσωκομματική διαφοροποίηση, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται όχι τόσο στην πολιτική θεώρηση καθαυτή, όσο στο γεγονός ότι επήλθε μετά τη δημόσια τοποθέτηση Σαμαρά…