Ως μία πρώτη επιθετική κίνηση στη νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μεταφράζεται η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, αναλύοντας την επικείμενη μεταρρύθμιση που συζητήθηκε εκτενώς και εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Με αυτόν τον τρόπο στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να «στριμωχθεί» ο νέος επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα φίλα προσκείμενο πεδίο μάχης που είναι το Δημόσιο, όπου η κυβέρνηση έχει σαφώς μεγαλύτερη εκλογική διείσδυση. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια του υπουργικού, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο το προσεχές διάστημα θα επιμένουν στην υπενθύμιση της… ιδιαίτερης σχέσης που έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το Δημόσιο από τον καιρό που βρισκόταν επικεφαλής του χαρτοφυλακίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Ιδιαίτερη μνεία με αιχμές στην αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δημόσιο και τον κρατικό μηχανισμό αναμένεται να κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, που είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 το πρωί.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν από την Κυριακή και με το μυαλό στην μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, η οποία ούτως ή άλλως ήταν δρομολογημένη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ με αντίπαλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την επιρροή του.

Το σχετικό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης» αναμένεται να προωθηθεί εντός των ημερών και μεταξύ των άλλων θα διαμορφώνει τα νέα κριτήρια για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και για την επιλογή προϊσταμένων και στελεχών σε θέσεις ευθύνης.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε τις λεπτομέρειες ενός Νομοσχεδίου-τομή στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας. Μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους. Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος. Δίνουμε ανάσα και εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο αποδίδει χαρακτηριστικά μείζονος μεταρρύθμισης στο νομοσχέδιο Βερναρδάκη

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει και καταθέτει άμεσα το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση. Με την πρωτοβουλία αυτή ανατρέπεται ένα καθεστώς παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας, πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε για δεκαετίες στον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού.», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, που προσθέτουν:

«Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:

Α. Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Β. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Γ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί η διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα που εισάγεται με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και που προωθεί την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση. Και αυτό σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία:

– Προώθησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο.

– Διαμοίρασε τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβει. (Το περίφημο 4-2-1)

– Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησε να καταστήσει πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια είχε διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς».