Τροπολογία με την οποία επιτρέπεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών, κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, η συζήτηση του οποίου συνεχίζεται από το πρωί επί της αρχής στην Ολομέλεια, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψήφιση του αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με την τροπολογία ρυθμίζονται ζητήματα δικονομικής φύσεως αναφορικά με την χρήση αποδεικτικών μέσων κατά την εκδίκαση πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αξιοποιηθούν αποδεικτικά μέσα που έως τώρα η Δικαιοσύνη εμποδιζόταν να χρησιμοποιήσει, λόγω του άρθρου 177 παρ. 2 του ΚΠΔ.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος διαβεβαίωσε ότι η τροπολογία είναι απολύτως σύμφωνη με την νομολογία του Αρείου Πάγου, τόνισε ότι διευρύνει την δυνατότητα έρευνας πολύ σημαντικών υποθέσεων από τους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα στηριχθεί από όλα τα κόμματα.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, βρίσκονται τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου που προβλέπουν την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Την διαφωνία του για το Σύμφωνο Συμβίωσης επανέλαβε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο με το άρθρο 21 του συντάγματος, ενώ εναντίον τάχθηκαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Η ΝΔ δια του εισηγητή της Χαράλαμπου Αθανασίου δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει εφόσον δεν αποσαφηνιστούν τα τρία ζητήματα που για το κόμμα του είναι κόκκινο πανί, ο γάμος, η υιοθεσία και η ιθαγένεια.

Υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. ΠΟΤΑΜΙ και Ένωση Κεντρώων.