Πίσω από τη φαινομενικά επικοινωνιακής υφής κόντρα της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κατάλυμα, το μέρος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων και την είσοδο των εκπροσώπων των δανειστών στα υπουργεία, βρίσκεται η πρώτη μεγάλη μάχη που δίνει η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Αυτή δεν είναι άλλη από την προσπάθεια για άμεση υπογραφή του συμφωνηθέντος Μνημονίου των 85 δισ. ευρώ, την ώρα που οι πιστωτές πιέζουν για κύρωση και τρίτης δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων μέσα στον Αύγουστο.

«Δε θα υπάρξει τρίτο πακέτο με προαπαιτούμενα», σημείωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά» τόνισε.

Εδώ και τρεις ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί μέσω του «γαλλικού κλειδιού», Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είναι αυτός που βοήθησε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο ναρκοπέδιο των Βρυξελλών, να κάμψει τις απαιτήσεις των πιστωτών, με το αποτέλεσμα ωστόσο να είναι μέχρι στιγμής αβέβαιο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον Γάλλο Πρόεδρο ότι ούτε στη συμφωνία της Συνόδου της Ευρωζώνης ούτε στις δύο επιστολές του υπουργού Οικονομικών προς τον ESM αναφέρεται ότι θα υπάρξει και τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων πριν από την ψηφοφορία για το νέο πρόγραμμα στις 18 Αυγούστου.

«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων» ανέφερε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας μάλιστα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί και κάποιο τέτοιο αίτημα.

«Για την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή προέχει η υλοποίηση της συμφωνίας της συνόδου κορυφής του Ιουλίου» ανέφερε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι σε αυτό κατατείνει η δήλωση του Επιτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και η πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρείται να αποφευχθεί με οποιοδήποτε κόστος ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέσα στον Αύγουστο, καθώς οι ενδοκυβερνητικοί συσχετισμοί και η ισορροπία τρόμου που έχει διαμορφωθεί με την οριακή υπέρβαση των 120 βουλευτών μετά και τις διαρροές, καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την υπερψήφιση και ενός νέου πακέτου μέτρων πριν την οριστική συμφωνία για την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων του ESM.

Στην επικοινωνία του με τον Φρανσουά Ολάντ ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου βοήθειας, το κυβερνητικό επιτελείο θα επιδοθεί στην εσωτερική διακυβέρνηση και συγκεκριμένα στην καταπολέμηση άμεσα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, όπως είχε δεσμευθεί, ώστε να δημιουργήσει τις βάσεις για πιθανές πηγές εναλλακτικών εσόδων για τα δημόσια ταμεία.

Από το Μαξίμου οι πιέσεις για τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων εκτιμώνται ως η ύστατη προσπάθεια του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των δορυφόρων του για να πετύχουν την εν τοις πράγμασι ακύρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής με στόχο την επαναφορά του σεναρίου του Grexit. Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την παρέμβαση Ολάντ σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ώστε να καμφθούν οι πιέσεις για τρίτο πακέτο μέτρων πριν την οριστική συμφωνία.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου ζητούν μετ’ επιτάσεως το κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου, ώστε να μη χρειαστεί να χρηματοδοτική γέφυρα για το ομόλογο της ΕΚΤ που ωριμάζει ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που θα συνοδεύεται από νέα προαπαιτούμενα και να μπορέσει η κυβέρνηση να δρομολογήσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις για να βγει από τη δυσχερή θέση που έχει βρεθεί, όντας πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας. Στόχος είναι για τον Αλέξη Τσίπρα η άμεση προσφυγή σε ανοιχτό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκαθαρίσει το μέτωπο στο εσωτερικό του κόμματός του και εν συνεχεία η προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσει με νωπή λαϊκή εντολή και «καθαρή» επικράτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα αλλά και να προχωρήσει στη διακυβέρνηση της χώρας, αφού μέχρι στιγμής όλος ο πολιτικός χρόνος έχει αναλωθεί στις επώδυνες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.