Ενότητα, αλληλεγγύη και πολιτική συστράτευση στην «εθνική προσπάθεια» για να διασωθεί η χώρα ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τους υπουργούς του στο έκτακτο Υπουργικό Συµβούλιο, αλλά στο παρά πέντε αποφεύχθηκε πολιτική κρίση µε άξονα αυτή τη φορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με µια οµιλία που δεν άφηνε πολλά περιθώρια για παρερµηνείες και αµφισβητήσεις, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να σταµατήσουν τις δηµόσιες διαφοροποιήσεις για θέµατα που µπορεί να τραυµατίσουν την προσπάθεια πουκαταβάλλει η κυβέρνηση – «δεν µπορεί να συζητούµε δηµόσια για θέµατα όπως η αναδιάρθρωση ή η επιµήκυνση, γιατί αυτά έχουν αντίκτυπο διεθνώς», φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου. Και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ανάλογο κόστος µπορεί να έχουν οι δηµόσιες κόντρες των υπουργών, οι οποίες υπονοµεύουν τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης και δείχνουν ότι «δεν έχει ενιαία γραµµή», σηµείωσε.

«Θέλω συλλογική λειτουργία και δεν θέλω διαφοροποιήσεις», φέρεται και πάλι να είπε ο Πρωθυπουργός, επισηµαίνοντας ιδιαίτερα ότι «στόχος µας πρέπει να είναι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω να µη δυσχεραίνει τις προσπάθειές µας, αλλά να τις διευκολύνει».

Ο κ. Παπανδρέου επέστησε την προσοχή των υπουργών στον τρόπο που λειτουργούν µεταξύ τους, επαναλαµβάνοντας για πολλοστή φορά ότι δεν διοικούν φέουδα, αλλά υπουργεία στα οποία καλούνται να υλοποιήσουν συγκεκριµένες πολιτικές της κυβέρνησης. «Ολοι πρέπει να συστρατευθούµε στην κοινή προσπάθεια, δεν συγχωρούνται διαφοροποιήσεις και προσωπικές προσεγγίσεις», φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου και σηµείωσε ότι από την κοινή προσπάθεια θα εξαρτηθεί σε µεγάλο βαθµό η επιτυχία του Εθνικού Σχεδίου για διέξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσειςτου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, κλείνοντας µε τον τρόπο αυτό τη γενικευµένη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το αν το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας 2012-2015πρέπει να ψηφιστεί µε απλή πλειοψηφία ή µε αυξηµένη 180 ψήφων, κάτι που θα µπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Αντίθετα άφησε ανοιχτό το παράθυρο για ανασχηµατισµό της κυβέρνησης, χωρίς όµως να προσδιορίσει ούτε το πότε, αλλά ούτε και το είδος του ανασχηµατισµού.

«Αυτή τη στιγµή, δήλωσε µε έµφαση ο κ.Παπανδρέου, δεν µε απασχολεί θέµα ανασχηµατισµού της κυβέρνησης. Αλλά όπως γνωρίζετε, ανήκει στη διακριτική µου ευχέρεια το πότε θα τον αποφασίσω». Και πρόσθεσε µε την ευκαιρία, µε εµφαντικό τρόπο, κάτι ακόµη στις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει στους υπουργούς: «Κρίνω και αξιολογώ όλους µε βάση την απόδοση και τη συνολική παρουσία σας», είπε.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Τόνισε ακόµη ότι «σήµερα αποφασίζουµε να πάµε µπροστά» και πρόσθεσε: «Το µήνυµά µας σήµερα είναι αυτοπεποίθηση και εµπιστοσύνη στις δυνάµεις του λαού µας. Και η βούλησή µας είναι να αλλάξουµε την Ελλάδα. Υπηρετούµε µε πράξεις το µήνυµα αυτό, που είναι απαραίτητο να περνά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνώς». Κατά τον κ. Παπανδρέου ως τώρα έχει γίνει πολλή και συστηµατική διαβούλευση για το πρόγραµµα του οδικού χάρτη για έξοδο από την κρίση και την οικονοµική ανάπτυξη.