Σε κλίμα λαμπρότητας, αλλά με έντονο πολιτικό παρασκήνιο η χώρα τίμησε το βράδυ της την 51η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.




Οι κήποι του Προεδρικού Μεγάρου μετατράπηκαν για ακόμη μια χρονιά σε σημείο συνάντησης της πολιτικής, στρατιωτικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, να υποδέχεται τους περίπου 1.500 προσκεκλημένους του.

Μήνυμα ενότητας και σταθερότητας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του, στην Γιορτή για την 51η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «Με ενότητα στα μεγάλα και στα σπουδαία, που πρέπει να μας ενώνουν, σταθερότητα στο εσωτερικό και διεθνή υπόληψη να μπορούμε να ξεπερνούμε κάθε φορά τις Συμπληγάδες που ορθώνονται μπροστά μας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι «Η 24η Ιουλίου αποτελεί μια ιστορική καμπή στην πορεία του Ελληνισμού, καθώς σηματοδοτεί την παγίωση των δημοκρατικών θεσμών αλλά και ένα ορόσημο για την πλήρη ένταξη της χώρας στον πυρήνα του δημοκρατικού και ανεπτυγμένου κόσμου. Μια διαδικασία που κορυφώθηκε με την εισδοχή της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες λίγα μόλις χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Οι επιτυχίες αυτές που αποτελούν ίσως τις πιο ζωογόνες, τις πιο θεμελιώδεις κατακτήσεις του σύγχρονου Ελληνισμού έχουν τη σφραγίδα ενός εμβληματικού ηγέτη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, ότι «Όπως κάθε άλλη σημαντική επέτειος, τα 51 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μας δίνουν την ευκαιρία όχι μόνο να θυμηθούμε τα ιστορικά γεγονότα αλλά και να αποτιμήσουμε τη σημασία τους στο σήμερα, να στοχαστούμε δηλαδή πάνω στον διαρκή διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Η διανοητική αυτή άσκηση δεν είναι μόνο σημαντική για την άντληση – χρήσιμων πάντα – διδαγμάτων από την ιστορική εμπειρία αλλά και για την κατανόηση των σημερινών προκλήσεων και την αντιμετώπισή τους. Προκλήσεις που διαρκώς πολλαπλασιάζονται σε μια εποχή αυξανόμενης αστάθειας και αβεβαιότητας, όπως η κλιματική κρίση, η διεθνής οικονομική αστάθεια αλλά και η ένταση των γεωπολιτικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της».







Φέτος, την τιμητική τους είχαν οι αθλητές και οι αθλήτριες που σήκωσαν την Ελλάδα ψηλά στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στη γιορτή.





Ωστόσο, η φετινή δεξίωση δεν κύλησε ανέφελα με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση να προσέρχεται στην εκδήλωση συνοδευόμενος από τον κ. Kamel Kotkot, έναν Παλαιστίνιο πατέρα που βρίσκεται στην Αθήνα ως κηδεμόνας του ανήλικου παιδιού του που νοσηλεύεται τραυματισμένο από τη Γάζα.






Ωστόσο, το αίτημά του να επιτραπεί η είσοδος στον καλεσμένο του, παρότι όπως δήλωσε ότι είχε υποβληθεί με βάση το πρωτόκολλο, προσέκρουσε στην άρνηση των υπηρεσιών της Προεδρίας. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Χαρίτση, ο οποίος αποχώρησε από τον χώρο της δεξίωσης.

Σε δήλωσή του ο κύριος Χαρίτσης, ανέφερε: «Ο κ. Kamel Kotkot είναι Παλαιστίνιος πρόσφυγας, κηδεμόνας ενός ανήλικου παιδιού από την Γάζα που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ζήτησα να με συνοδεύσει σήμερα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας μας. Γιατί εμείς οι Έλληνες ξέρουμε τι σημαίνει εισβολή, κατοχή, προσφυγιά. Και η δημοκρατία μας αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο όταν συνδέεται με τους δίκαιους αγώνες των λαών για Ειρήνη κ Ελευθερία. Εισέπραξα άρνηση. Θεωρώ αδιανόητο ότι η Ελληνική Δημοκρατία του 2025 δεν έχει χώρο για τους κατατρεγμένους μιας γενοκτονίας. Η θέση μου λοιπόν είναι εδώ, στο πλευρό της Παλαιστίνης».







«Όχι» από Κωνσταντοπούλου και παρουσία στη διαδήλωση του Συντάγματος
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής την απόφασή της να απέχει από τη δεξίωση. Όπως δήλωσε, επέλεξε συνειδητά να βρεθεί στην πλατεία Συντάγματος, όπου την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό. «Κάποτε επί χούντας ο δικός μας λαός είχε ανάγκη διεθνούς αλληλεγγύης και σήμερα οι Παλαιστίνιοι, θύματα της γενοκτονίας, έχουν ανάγκη από φωνές που αντιστέκονται», τόνισε χαρακτηριστικά, συνδέοντας την ιστορική μνήμη της δικτατορίας με τη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα.
Η κριτική της, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στο Παλαιστινιακό. Αξιοποιώντας την ευκαιρία, εξαπέλυσε μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για προσπάθειες ελέγχου της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών. Παράλληλα, στράφηκε και κατά του προεδρείου της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι τα νέα, αυστηρότερα μέτρα για τους χρόνους ομιλίας στην Ολομέλεια στοχεύουν στον περιορισμό της αντιπολίτευσης και της ίδιας προσωπικά. Η ίδια, μάλιστα, αποκάλυψε πως της διαβιβάστηκε μήνυση για παρακώλυση συγκοινωνιών, εξαιτίας της συμμετοχής της σε αγροτική κινητοποίηση στην Καρδίτσα στις 25 Ιανουαρίου 2025, δίνοντας έτσι και μια προσωπική διάσταση στην πολιτική της καταγγελία.
Στη δεξίωση δεν παρέστη ακόμα ο Δημήτρης Νατσιός της Νίκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Η Ελληνική Λύση και ο πρόεδρος της ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε “εορτές” που συμπίπτουν με εθνικές τραγωδίες, όπως η μέγιστη τραγωδία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης εθνοκάθαρσης του Κυπριακού ελληνισμού», τονίζει η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας σε υστερόγραφο ότι «ελπίζουμε οι κήποι του προεδρικού μεγάρου να μην έχουν δηλωθεί ως βοσκοτόπια από τους “κουμπάρους” της εξουσίας».