Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει οριστικά το ανοιχτό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί με την Αίγυπτο αναφορικά με την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Ορθοδοξίας. Θυμίζουμε ότι το θέμα προέκυψε όταν στα τέλη Μαΐου, το Εφετείο της Αιγύπτου εξέδωσε μια απόφαση που δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες για το ποιος είναι τελικά ο νόμιμος ιδιοκτήτης της Μονής και των περιουσιακών στοιχείων της.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση από την ελληνική πλευρά, καθώς υπήρξε ο φόβος ότι η περιουσία μπορεί να περάσει στα χέρια του αιγυπτιακού δημοσίου, κάτι που θα σήμαινε τεράστιες συνέπειες τόσο θρησκευτικά όσο και πολιτιστικά.

Στις επαφές που έγιναν ανάμεσα στις δύο χώρες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέφθηκε το Κάιρο και συζήτησε το ζήτημα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι. Το μέλος της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε πως Αθήνα και Κάιρο έχουν κοινό στόχο να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της Μονής και να ξεκαθαρίσουν τη νομική της υπόσταση.

Το θέμα είχε θέσει, μάλιστα, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δείχνοντας πόσο ψηλά βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Στην προσπάθεια λοιπόν να βρεθεί μια ασφαλής λύση, το Υπουργείο Παιδείας ετοίμασε νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Ιουλίου. Με το σχέδιο νόμου ιδρύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που θα ονομάζεται «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Αγίου και Θεοβαδίστου Όρους Σινά». Έτσι, η Μονή θα αποκτήσει νομική υπόσταση στη χώρα μας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία ήρθε ύστερα από αίτημα και της ίδιας της Μονής, η οποία ζητούσε να λυθεί οριστικά το ζήτημα της νομικής της αναγνώρισης.

Με τη δημιουργία του νέου νομικού προσώπου, η Μονή θα μπορεί να εκπροσωπείται επίσημα στην Ελλάδα και να διαχειρίζεται τόσο την κινητή όσο και την ακίνητη περιουσία που της ανήκει. Σκοπός του νέου φορέα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, είναι επίσης η προστασία και η ανάδειξη της μεγάλης πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς που διαθέτει το μοναστήρι.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητές του θα είναι η φροντίδα για τα πολύτιμα κειμήλια και τεκμήρια που ανήκουν στη Μονή, αλλά και η συντήρηση, η φύλαξη, η μελέτη και η προβολή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, προβλέπεται η συγκρότηση συλλογών, η καταγραφή και η τεκμηρίωση των σπάνιων αντικειμένων, αλλά και η οργάνωση εκθέσεων και δημοσιεύσεων για να γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα τον ανεκτίμητο θησαυρό που κρύβει η Μονή Σινά και η περίφημη βιβλιοθήκη της.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει είκοσι άρθρα, στα οποία περιγράφεται αναλυτικά πώς θα οργανώνεται, θα διοικείται και θα λειτουργεί το νέο νομικό πρόσωπο. Η κυβέρνηση το θεωρεί καθοριστικό βήμα ώστε να ενισχύσει την Ορθοδοξία στην Ανατολή και να προστατεύσει ένα μοναστήρι που εδώ και αιώνες αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική παράδοση και τον χριστιανικό κόσμο γενικότερα.