Με αφορμή το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Τρόϊκα στην προ ημερών συνέντευξή τους, αφενός προχώρησαν σε ανακοινώσεις σειράς μείζονος σημασίας μέτρων, χωρίς προηγούμενη σχετική ενημέρωση των πολιτών εκ μέρους της κυβέρνησης, αφετέρου προέβησαν σε γενικότερες αξιολογήσεις και υποδείξεις προς πολιτικά κόμματα και επαγγελματικές οργανώσεις και γενικότερα προς την ελληνική κοινωνία, ο Ευρωβουλευτής Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας να προσδιοριστούν επακριβώς τα όρια των αρμοδιοτήτων και της εντολής των εκπροσώπων της Τρόικα στην Ελλάδα.

Η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή έχει ως εξής:

«Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι της Tρόϊκα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταµείο και ως επικεφαλής, η Ε. Επιτροπή) που παρακολουθούν την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ με την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης που αποφασίστηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην Αθήνα.

Σε αυτήν προέβησαν σε ανακοινώσεις σειράς οικονομικών μέτρων πέραν εκείνων που αναφέρονται στο έως το έτος 2013, υπογραφέν από την ελληνική κυβέρνηση Μνημόνιο.

Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι η ανακοίνωση αυτή των εκπροσώπων της Τρόϊκα έγινε χωρίς να είχε υπάρξει προηγούμενη σχετική κυβερνητική ενημέρωση προς την ελληνική κοινή γνώμη.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον τρόπο που οι εκπρόσωποι της Τρόϊκα προέβησαν στις ως άνω ανακοινώσεις, δημιούργησε πολύ αρνητικές εντυπώσεις στην ελληνική κοινή γνώμη η οποία θεώρησε ότι κατ’ ουσίαν επρόκειτο περί παρεμβάσεως στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Δημιουργήθηκε έτσι μείζον πολιτικό ζήτημα και προκλήθηκαν εντονότατες αντιδράσεις.

Κατόπιν αυτών καλείται η Επιτροπή να διευκρινίσει με σαφή τρόπο:

Εάν ευρίσκονται εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων και της εντολής που έχουν οι εκπρόσωποι της Τρόϊκα: α) η εκ μέρους τους, χωρίς προηγούμενη σχετική κυβερνητική ενημέρωση της κοινής γνώμης, ανακοίνωση πολιτικών και μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα, πέραν εκείνων που περιλαμβάνονται στο ισχύον έως το 2013 Μνημόνιο που έχει υπογράψει η ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και β) η δημόσια διατύπωση αξιολογικών κρίσεων, υποδείξεων και προτροπών προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές και άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις και, τελικά, προς τους Έλληνες πολίτες».