Όπως είναι ήδη γνωστό, το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή των υφυπουργών του καθώς και της πολιτικής ηγεσίας του εν λόγω χαρτοφυλακίου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ιδίως ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν έπραξε όπως όφειλε τα δέοντα ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο και αγνόησε τις προειδοποιήσεις. Παράλληλα εκτιμά ότι υπάρχουν στοιχεία για ενδεχόμενο δόλο του ως προς την τέλεση του αδικήματος της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, κατηγορία που συνιστά κακούργημα.
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία δηλώνει πως δεν έχει νομική βάση το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όσον αφορά τη διερεύνηση αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα και ετοιμάζει τη δική της πρόταση, επίσης για παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, αλλά με διαφορετική προσέγγιση. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τη στιγμή που δεν βρίσκει κοινή γραμμή πλεύσης με τη Νέα Αριστερά, προχωρά πλέον σε σχέδιο αυτόνομης κατάθεσης αιτήματος για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, απαιτούνται 30 υπογραφές βουλευτών. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί αυτή τη στιγμή 26 μέλη, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται άλλες τέσσερις υπογραφές από ανεξάρτητους ή συνεργαζόμενους βουλευτές.
Ανεξάρτητα πάντως από τις διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων, όλα δείχνουν ότι η Βουλή τελικά θα στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, η οποία και θα αποφασίσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, με τα χρονοδιαγράμματα να ξεκαθαρίσουν σιγά – σιγά, όσο περνούν οι μέρες. Έτσι λοιπόν:
Μέχρι 10 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ συν της ΝΔ (που λογικά θα έχει κατατεθεί έως τότε) συν του ΣΥΡΙΖΑ εάν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών που προαναφέραμε. Στη συνεδρίαση θα τοποθετηθούν τόσο τα κόμματα όσο και οι πολιτικοί που αναφέρονται στις προτάσεις – ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Αχ. Καραμανλής και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.
Μετά τη συζήτηση, θα γίνει μυστική ψηφοφορία. Η Νέα Δημοκρατία, λόγω κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αναμένεται να υπερψηφίσει τη δική της πρόταση και να απορρίψει εκείνη του ΠΑΣΟΚ ή των άλλων κομμάτων.
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, με δεδομένο ότι θα εγκριθεί η πρόταση της ΝΔ, θα συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή που θα αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έχει ήδη δηλώσει ότι επιθυμεί να πάει απευθείας στη Δικαιοσύνη, χωρίς να προηγηθεί κοινοβουλευτική έρευνα, όπως έγινε και με την υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου, κάτι που θα συντομεύσει τη διαδικασία. Τυπικά λοιπόν, ο πρώην υπουργός θα ζητήσει να παραπεμφθεί σε Δικαστικό Συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από ανώτατους δικαστές και θα κρίνει αν θα οδηγηθεί σε δίκη ή όχι.
Οπότε η Προανακριτική Επιτροπή δεν θα προχωρήσει το ανακριτικό της έργο και θα συνεδριάσει μονάχα για τα τυπικά και διαδικαστικά ζητήματα.