Σε ναυάγιο φαίνεται πως καταλήγει, τουλάχιστον προς το παρόν, η προσπάθεια για κοινή κοινοβουλευτική σύμπλευση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τη Νέα Αριστερά, με αντικείμενο την από κοινού κατάθεση αιτήματος περί σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Παρά τον εντατικό διάλογο και τις συνεχείς παρασκηνιακές επαφές ανάμεσα στους επιτελείς των δύο κομμάτων, το χάσμα σε ένα κρίσιμο σημείο –την εμπλοκή ή μη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη– αποδεικνύεται αγεφύρωτο. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις διακόπηκαν χωρίς συμφωνία, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συγκλίνουν ως προς το περιεχόμενο και τη στόχευση της πρότασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί πως θα πρέπει να περιλαμβάνεται και το όνομα του κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο των ευθυνών που πρέπει να ερευνηθούν από μια ενδεχόμενη Προανακριτική Επιτροπή.

Μάλιστα, μιλώντας στο κανάλι Action24, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εξήγησε τη θέση του κόμματός του, αναφέροντας τα εξής: «Μπαίνει λοιπόν το ερώτημα, αν υπάρχουν ερωτήματα τα οποία απευθύνονται και προς τον κ. πρωθυπουργό ή θέματα στα οποία εμπλέκεται το όνομα του κ. πρωθυπουργού. Υπάρχει η δυνατότητα ή πιθανότητα, κάποιο από τα κόμματα να τα αφήσει έξω από την πρότασή του με πολιτικούς όρους; Δηλαδή θα καταστήσουμε την πολιτική περισσότερο αναξιόπιστη στα μάτια της κοινωνίας;».

Φάμελλος: Υπάρχει έγγραφο που αναφέρει το όνομα του πρωθυπουργού

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι υπάρχει έγγραφο στο οποίο αναφέρεται το όνομα του πρωθυπουργού και υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη διερεύνηση όλων των περιόδων διακυβέρνησης. «Επειδή λοιπόν προκύπτει ένα έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει το όνομα του πρωθυπουργού, εμείς έχουμε πει, περιλαμβάνοντας και την περίοδο της σημερινής διακυβέρνησης και την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και την περίοδο πριν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι ζητάμε έλεγχο για όλους και για όλα τα πιθανά αδικήματα. Θέλω να σας πω ότι αν δεν μπουν αυτά στην Προκαταρκτική δεν θα απαντηθούν πουθενά. Δηλαδή, όποιος δεν τα θέσει θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ότι δεν θα κριθούν και δεν θα ελεγχθούν αλλού. Εγώ λοιπόν λέω ότι αυτός δεν θα είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα αναλάβει την ευθύνη να μείνει κάτι κρυφό και αναπάντητο. Δεν κάνει δίωξη η Προκαταρκτική Επιτροπή. Η Προκαταρκτική Επιτροπή πρέπει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει εκτός του αιτήματος ερωτήματα που, κατά την εκτίμησή του, σχετίζονται με ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες του ίδιου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την άλλη μεριά, η Νέα Αριστερά δεν φαίνεται να συμμερίζεται πλήρως αυτή την προσέγγιση. Πιο συγκεκριμένα, εκφράζονται ανησυχίες από την ηγεσία του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το κατά πόσο υπάρχει επαρκής νομική βάση ώστε να περιληφθεί το όνομα του πρωθυπουργού στο κατηγορητήριο. Οι επιφυλάξεις τους εστιάζουν στο ενδεχόμενο πολιτικού αντιπερισπασμού, αλλά και στο πώς μπορεί να εκληφθεί η κίνηση αυτή από την κοινή γνώμη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας επίσης στο Action 24, δήλωσε πως «δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη να μετατραπεί από θύτης σε θύμα». Παρά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων, που όπως φαίνεται θα συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο, η απόσταση παρέμεινε. Δεν υπήρξε μάλιστα σύγκλιση ούτε ως προς τη νομική βάση του κατηγορητηρίου, ούτε ως προς την πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται σε αυτόνομη πρωτοβουλία αλλά λείπουν 4 υπογραφές

Καθώς το ενδεχόμενο κοινής πρότασης φαίνεται να έχει αποκλειστεί, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει πλέον σε σχέδιο αυτόνομης κατάθεσης αιτήματος για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, απαιτούνται 30 υπογραφές βουλευτών. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί αυτή τη στιγμή 26 μέλη, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται άλλες τέσσερις υπογραφές από ανεξάρτητους ή συνεργαζόμενους βουλευτές. Στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ήδη γίνονται επαφές και πολιτικές ζυμώσεις με πρόσωπα εκτός του στενού κομματικού πυρήνα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες υπογραφές. Δεν είναι σαφές όμως ακόμα ποιοι βουλευτές ενδέχεται να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο αναμένεται κινητικότητα τις επόμενες ημέρες.