Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, πραγματοποίησε σήμερα σειρά επαφών με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στην Καβάλα.

Η υπουργός ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ανακοίνωσε την άμεση υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για την Καβάλα και τη Δράμα, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας, και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν μέσα από τη δημιουργία αναπτυξιακής σύμπραξης για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, βασισμένο στο αναπτυξιακό πρότυπο και τις προτεραιότητες της περιοχής.

Η Υπουργός τόνισε ότι, από τα περίπου 150-200 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού του Προγράμματος, τα 20-30 εκατ. ευρώ θα αφορούν δράσεις του Προγράμματος ΤΟΠΣΑ στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο αναμένεται να ωφελήσει άμεσα 6.000 – 9.000 ανέργους της Περιφέρειας.

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση και κατάθεση εντός των ερχόμενων ημερών στη Βουλή του σχεδίου νόμου με το οποίο θεσμοθετείται η Κοινωνική Οικονομία στη χώρα ως εργαλείο για την προαγωγή του συλλογικού κοινωνικού συμφέροντος. Σημαντικό εργαλείο προς τον σκοπό αυτό θα είναι η ίδρυση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, οι οποίες με την αρωγή των τοπικών εταίρων μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στο κοινωνικό επιχειρείν και την οικονομική ένταξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι, κατόπιν συνεννόησης με τον ΟΑΕΔ, αποφασίστηκε η διεύρυνση της καταβολής της επιχορήγησης του μισθολογικού κόστους του 12% για τα έτη 2008-09 σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού, οι οποίες, ενώ είχαν λάβει Πιστοποιητικά Επιμελητηρίων περί εγγραφής τους στο Βιοτεχνικό Τμήμα, και στα οποία αναφερόταν ρητά τόσο το είδος (βιομηχανική, βιοτεχνική, μεταλλευτική) όσο και το αντικείμενο εργασιών της επιχείρησης, είχαν εξαιρεθεί από το 2008 και μετά από την καταβολή της επιχορήγησης (π.χ. κομμωτήρια, αισθητικοί, υδραυλικοί – ηλεκτρολόγοι, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων, ράδιο-τηλεοπτικές παραγωγές κλπ).

Επιπρόσθετα, η υπουργός τόνισε ότι «είμαστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και θεωρώ πως σύντομα θα μπορέσουμε να άρουμε τη διαπεριφερειακή ανισότητα στην επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους για τους Νομούς Καβάλας – Δράμας».

Απαντώντας σε ερωτήματα απολυμένων αναφορικά με την προώθηση ειδικών προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η κ. Κατσέλη υπογράμμισε τη δυνατότητα άμεσης έναρξης και στην περιοχή Ειδικού Προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για απασχόληση ανέργων.

Επίσης, ότι για πρώτη φορά με την επιμονή του υπουργείου ενεργοποιήθηκε αίτημα προς το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση με σκοπό την προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων. Ήδη στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας, προβλέπεται να κατατεθεί άμεσα το πρώτο αίτημα για τους απολυμένους εργαζομένους της ALDI προς το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης, ενώ παράλληλα δημιουργείται με τον τρόπο αυτό μηχανισμός αυτόματης εφαρμογής της αυτόματης παραγωγής αιτημάτων.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011, το απόγευμα επαφές με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στο Νομό Δράμας.