Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κατά τη δεύτερη ανάγνωση του, το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προβλέπει διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημόσιων δικτύων επικοινωνιών, καθώς και χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφώνησαν τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων ενώ οι αντιρρήσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε κυρίως, στο άρθρο για τη λειτουργία των καμερών ασφαλείας σε δημόσιους χώρους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, παρέσχε εκ νέου κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι η χρήση καμερών ασφαλείας έχει ως μόνο στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος, θα υπάρξει η μέγιστη διαφάνεια στη λειτουργία τους και θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα και τα ατομικά δικαιώματα.

Ο κ. Κατανίδης επανέλαβε ότι οι διατάξεις του επίμαχου άρθρου προέκυψαν μετά από σχετική νομοτεχνική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στηρίχθηκαν πάνω στη πρόταση της. «Ο κορμός των διατάξεών είναι έμπνευση και πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι εξιδικεύεται σε ποιες περιπτώσεις τελουμένων εγκλημάτων δίδεται η σχετική άδεια για την καταγραφή ήχου και εικόνας.

«Προτείνω να έχουμε εκτός από την εμπιστοσύνη στη δική μας νομοθετική πρωτοβουλία και εμπιστοσύνη προς την Ανεξάρτητη Αρχή για την οποία είμαι βέβαιος 100% ότι δεν είναι εύκολο κανείς να τις προσάψει κάτι που δεν συνάδει προς το ρόλο της», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού και ζήτησαν μεγαλύτερες δικλείδες ασφαλείας. Οι εισηγητές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Αριστερά επιφυλάχθηκαν για τη στάση τους κατά την επικείμενη συζήτηση στην Ολομέλεια.