Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το θέμα της ακρίβειας. Η συζήτηση που διήρκησε πλέον των εννέα ωρών, ολοκληρώθηκε με ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα.

Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και δεν θα σταματήσουμε να λαμβάνουμε μέτρα μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται, τις τιμές να σταθεροποιούνται και να αρχίσουν να μειώνονται στα ράφια των καταστημάτων είπε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος επέκρινε την αντιπολίτευση ότι δεν κατέθεσε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις.

Η αντιπολίτευση δεν κατέθεσε τεκμηριωμένες προτάσεις

Ως βασικό μέτρο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν τη μείωση του ΦΠΑ, την οποία μελετήσαμε, και είδαμε ότι στις χώρες που εφαρμόστηκε, η τιμή των προϊόντων δεν μειώθηκε, ο πληθωρισμός συνέχισε να σκαρφαλώνει, και τελικά, οι χώρες εκείνες, και χάσανε τα έσοδα, και οι τιμές δεν μειώθηκαν αλλά πήγαν στις τσέπες των μεσαζόντων επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Εξέφρασε μάλιστα την εντύπωσή του, «πώς, για μία ακόμα φορά, η εξ αριστερών αντιπολίτευση έρχεται και ταυτίζεται με τις απόψεις του προέδρου των βιομηχανιών τροφίμων, ο οποίος είπε, σε συνέντευξή του, πραγματικά, να μειωθεί ο ΦΠΑ. Αυτό που λένε ο κ. Φάμελλος και ο κ. Ανδρουλάκης για τη μείωση του ΦΠΑ, είναι αυτό που λέει και ο πρόεδρος των Ελλήνων βιομηχάνων τροφίμων. Αυτό δεν σας προξενεί μία εντύπωση; Έναν προβληματισμό;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκρέκας και συνέχισε: «Γιατί, δεν αρέσουν τα μέτρα στη βιομηχανία τροφίμων που έχει λάβει η κυβέρνηση μας για περιορισμό και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους; Δεν αρέσουν τα μέτρα που έχουμε πάρει, που απαγορεύουμε να προωθούν τα προϊόντα στα ράφια του σούπερ μάρκετ, αν πρώτα τα έχουν ανατιμήσει; τα προϊόντα τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ; Δεν τους αρέσει, που έχουμε επιβάλει πλαφόν στο βρεφικό γάλα; Δεν αρέσει που υποχρεώσαμε και μειώσαμε κατά 30% τις εκπτώσεις των προμηθευτών προς τα σουπερμάρκετ, και την μείωση αυτής της τιμής την περάσαμε υποχρεωτικά στους τιμοκαταλόγους ώστε να μειωθούν οι τιμές τιμοκαταλόγου και οι τιμές στα ράφια των προϊόντων; Δεν αρέσουν αυτά τα μέτρα τα οποία έχουν αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα; Όχι τα αποτελέσματα, που θέλουμε φυσικά, αλλά τα αποτελέσματα που έχουν αρχίσει να φαίνεται ότι αποκλιμακώνουν τον πληθωρισμό, και τους επόμενους μήνες θα έχουμε ακόμα μία ταχύτερη αποκλιμάκωση, όπως ήδη φαίνεται στα σουπερμάρκετ από τη μελέτη του ΙΕΛΚΑ» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας.

Πηγή: ΑΠΕ