Μάχη στήθος με στήθος για την κατάληψη της δεύτερης θέσης στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου δίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, παρά το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στις σφυγμομετρήσεις να προηγείται με βραχεία ή ελαφρώς μεγαλύτερη δημοσκοπική κεφαλή – ανάλογα την εταιρεία που διεξήγαγε την έρευνα. Αμφότερα τα δύο κόμματα επιζητούν τη δεύτερη θέση προκειμένου να καταδείξουν ότι είναι τα ικανότερα για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου.

Η μάχη αυτή τη στιγμή δίνεται σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας στις οποίες έχει επικεντρωθεί τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη.

Καταρχάς στην Κρήτη, το νησί απ’ όπου έλκει την καταγωγή του τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πρόκειται για μια περιοχή όπου η δημοκρατική παράταξη έχει παραδοσιακά ισχυρά ερείσματα και αυτός είναι από μόνος του ένας σημαντικός λόγος ώστε να επισκέπτονται όσο μπορούν συχνότερα την Κρήτη οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ ήρθε δεύτερο στους τρεις από τους τέσσερις νομούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος μόνο στα Χανιά, απ’ όπου κατάγεται ο κ. Κασσελάκης. Θυμίζουμε πως η Νέα Δημοκρατία ήταν πρώτη σε όλους τους νομούς όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρης της επικράτειας πλην της Ροδόπης.

Τα δυο αντιπολιτευόμενα κόμματα θα δώσουν σκληρή μάχη και στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας στην οποία συγκαταλέγονται οι νομοί Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Στους δύο πρώτους μάλιστα το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα ποσοστά του τον Ιούνιο του 2023, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε αξιοσημείωτο αριθμό ψήφων ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Εξίσου σημαντική περιφέρεια είναι αυτή της Θεσσαλίας, καθώς απέκτησε έναν ειδικό χαρακτήρα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και τη νίκη του Δημήτρη Κουρέτα ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα νέου περιφερειάρχη στη θέση του «γαλάζιου» Κώστα Αγοραστού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης πήγαν και ενδεχομένως θα ξαναπάνε στις πληγείσες περιοχές ώστε να καταδείξουν ότι βρίσκονται δίπλα στους δοκιμαζόμενους πολίτες για τους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έπραξε όλα όσα θα έπρεπε, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους.

Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Αττικής. Η αξιωματική αντιπολίτευση στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου είχε σχεδόν διπλάσια ποσοστά σε σχέση με το Κίνημα σε κάθε Τομέα του λεκανοπεδίου. Η Κουμουνδούρου θέλει να διατηρήσει αυτή τη διαφορά ενώ από τη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως εάν θέλουν να κόψουν δεύτεροι πανελλαδικά το νήμα το βράδυ της 9ης Ιουνίου, θα πρέπει να πείσουν πρωτίστως τους πολίτες των γειτονιών της Αττικής. Γι’ αυτό άλλωστε και έχουν ριχτεί στη μάχη της πειθούς οι βουλευτές της περιοχής.