Για την ακρίβεια, που όπως τόνισε αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για την ελληνική οικογένεια, μίλησε το πρωί της Κυριακής 7/4 ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. «Έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων τα οποία αποσκοπούν στο να αποπληθωρίσουν τις τιμές, ώστε να τις δούμε σιγά σιγά να μειώνονται και έτσι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Θα ανακοινώσουμε μια σημαντική δράση».

«Το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια είναι η ακρίβεια. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλο τον πλανήτη καθώς ο πληθωρισμός είναι κάτι το οποίο ταλαιπωρεί όλους. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου μετά την κρίση και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αλλά και το εισόδημα ακόμα δεν έχει φτάσει εκεί που θέλουμε να φτάσει, αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά» υπογράμμισε μιλώντας στο Mega.

«Το πρώτο που κάναμε είναι να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και έτσι διενεργούμε ελέγχους. (…) Αυτό φαίνεται ότι έχει φέρει κάποιο αποτέλεσμα όσον αφορά την αθέμιτη κερδοφορία. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι ικανοποιημένος όταν ένα νοικοκυριό πάει στο σουπερμάρκετ και δυσκολεύεται να πάρει τα βασικά προϊόντα. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε μια σημαντική δράση που θα βοηθήσει πραγματικά τα νοικοκυριά τελικά να προμηθεύονται τα προϊόντα σε φθηνότερες τιμές. Αυτό αφορά τον e-katanaloti» σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας.

«Όλα αυτά, δεν είναι μέτρα τα οποία έχουν το αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή στην αγορά που εμείς θέλουμε να δούμε και θέλει να δει και ο καταναλωτής. Πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα γιατί τώρα εφαρμόζονται και πάντα υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση. Το επόμενο διάστημα θα αναβαθμίσουμε τον e-katanaloti ώστε ένα νοικοκυριό πριν βγει από το σπίτι του να δημιουργεί τη δική του λίστα με τα προϊόντα και να βλέπει στα καταστήματα που είναι γύρω από το σπίτι του, πού μπορεί να αγοράσει τη λίστα αυτήν φθηνότερα» συμπλήρωσε.

Από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα μπει σε λειτουργία και το καλάθι το πασχαλινό»

«Έχουμε μιλήσει με την αγορά ήδη και έχουμε ζητήσει οι τιμές στα αμνοερίφια να είναι ίδιες ή χαμηλότερες από την περσινή αντίστοιχη περίοδο» είπε ο Κώστας Σκρέκας, σχετικά με το καλάθι του Πάσχα.

«Θα το δούμε, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Έχουμε κάποια θεματάκια, κάποιες ελλείψεις. Θα είναι μέσα στο καλάθι του πασχαλινού τραπεζιού το αρνί και το κατσίκι και όλα τα προϊόντα τα οποία ήταν πέρυσι. Από εκεί και πέρα, το σαρακοστιανό καλάθι θα διατηρηθεί μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα μπει σε λειτουργία και το καλάθι το πασχαλινό».

«Το καλάθι του νονού το συζητάμε με την αγορά, βλέπουμε όμως ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση στο σύνολο των προϊόντων παιχνιδιών και άλλων» σημείωσε.

Για τα καύσιμα

Σχετικά με τα καύσιμα και τις αυξήσεις στη βενζίνη, αναφέρει: «Η τιμή του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο έχει ξεπεράσει τα 80 δολάρια το βαρέλι. Έχουμε μια αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου της τάξης του 30% και αυτό έχει φέρει αύξηση και στις αντλίες».

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Ως υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε θέσει ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των πρατηρίων. Η Ελλάδα έχει έμμεσους φόρους οι οποίοι επιβάλλονται πάνω στην τιμή του καυσίμου και είναι μία από τις βασικές πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για να καλύψει ανάγκες», συμπληρώνει.

Για το ρεύμα

«Οι τιμές του ρεύματος έχουν προσεγγίσει τα προ κρίσης επίπεδα και είναι κάτι που το έχει πετύχει η Ελλάδα περισσότερο και πάνω από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», λέει ο υπουργός Ανάπτυξης σχετικά με τις τιμές του ρεύματος.

«Επίσης, περάσαμε μία ενεργειακή κρίση τα προηγούμενα δύο χρόνια χωρίς black out και ελλείψεις σε ενέργεια και με τιμές προσιτές. Αυτό δεν ήταν κάτι αυτονόητο, ούτε προφανές. Τώρα βλέπουμε για πρώτη φορά ότι η χονδρική τιμή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος την Ελλάδα, προσεγγίζει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».