Η φρεγάτα «Ύδρα» ταξιδεύει προς την Ερυθρά Θάλασσα για να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», ύστερα από απόφαση του ΚΥΣΕΑ χθες Δευτέρα. Λίγο πριν από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας η φρεγάτα απέπλευσε πάνοπλη από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Πρώτος προορισμός της φρεγάτας «Ύδρα» ο ναύσταθμος της Κρήτης για λίγες ώρες και στη συνέχεια ακολουθεί το μακρύ της ταξίδι επί τρεις μήνες για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα των «Ασπίδων», συμμετέχοντας στην προστασία των εμπορικών πλοίων, πολλά από τα οποία είναι ελληνόκτητα και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, κινδυνεύοντας πολλές φορές από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφτηκε χθες τη φρεγάτα «Ύδρα» στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και δήλωσε: «Κύριε κυβερνήτα, στελέχη, προσωπικό της φρεγάτας, με τη συμμετοχή στην επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ”, δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον.

Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμμετέχει στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, τελικά της ειρήνης.

Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμπηχθεί ισχυρός αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” στην οποία συμμετέχετε είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της.

Μία επιχείρηση που έχει ελληνική ηγεσία και ελληνικό όνομα.

Σας διαβεβαιώνω ότι οι ευχές μας και η σκέψη μας θα σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής σας.

Σε λίγες ώρες αποπλέετε. Θα ήθελα να σας ευχηθώ από καρδιάς “καλή επιτυχία”. Να γυρίσετε καλά και ασφαλείς. Στις προθέσεις μου είναι να έρθω να σας δω και εκεί που θα είστε. Καλούς πλόες και καλή επιστροφή. Να είστε καλά».

Σημειώνεται ότι σε αυτή την ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα συμμετέχει, εκτός από τη χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από τη Γερμανία και από τη Γαλλία, ενώ το στρατηγείο στη Λάρισα παίζει καταλυτικό ρόλο, καθώς έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Ασπίδες».

Ο σχεδιασμός είναι τα πλοία της πολυεθνικής δύναμης να κινούνται σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα υποστήριξης. Η ελληνική φρεγάτα, αν χρειαστεί να κινηθούν τα πλοία σε ζεύγη, θα συνεργάζεται με τη γαλλική φρεγάτα.