Στο Ακρωτήρι Χανίων είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα καθώς σήμερα το απόγευμα θα περάσει το κατώφλι της οικίας της οικογένειας Μητσοτάκη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με μια πολύ σημαντική ατζέντα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έρχεται από την Τουρκία όπου θα έχει συναντήσει στις 11 το πρωί τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και στις 13.00 εκτός απροόπτου τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις συναντήσεις που θα έχει στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τα θέματα που αναμένεται να μονοπωλήσουν την συζήτηση θα είναι εκτός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την Τουρκία να έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Ιράν το οποίο απειλεί να γίνει μέρος της σύρραξης και το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την οποία η Άγκυρα παζαρεύει με αντάλλαγμα τα F16.

Λίγες ώρες θα διαρκέσει η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα και αυτό γιατί έως τις 11 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί όλες τις χώρες που παίζουν σημαίνοντα ρόλο στη Μέση Ανατολή επιζητώντας την αποκλιμάκωση.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

O Κυριάκος Μητσοτάκης και o Άντονι Μπλίνκεν

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών που καταβάλλουν οι Η.Π.Α. να αποτραπεί η διάχυση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο στη Μέση Ανατολή, με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Με τη χώρα μας να αποτελεί πυλώνα σταθερότητα και εγγυητή της ειρήνης στην περιοχή αλλά και αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να θέσει μια σειρά από θέματα στον συνομιλητή του. Μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες θα προτάξει -με αφετηρία τα εξοπλιστικά και την υλοποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) του 2022- ότι η Ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη, δεν ετεροπροσδιορίζεται αλλά και ότι δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι Η.Π.Α., την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών. Αυτή η στάση όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές αποτελεί και ένα μήνυμα προς την Τουρκία η οποία άγεται και φέρεται ανάλογα με τα συμφέροντά της αγνοώντας πολλές φορές επιδεικτικά τις υποχρεώσεις της ως χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στην ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία, η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημα της για την προμήθεια μίας μοίρας F35 και αναμένει την εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Επιπλέον η Αθήνα θα διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας – ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές – με προγράμματα άλλων χωρών φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

Στην ατζέντα των δυο ανδρών θα βρεθεί και το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Μετά την κατά ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα – Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.