Στο επεισόδιο της Τρίτης (31/5) ξεκίνησε κι επίσημα η έναρξη των φετινών τελικών του MasterChef 2022 με την τελευταία δοκιμασία του Tεστ Δημιουργικότητας.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Κοντιζάς οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να αναδείξουν σε πρωταγωνιστή ένα αγαπημένο υλικό, που δε λείπει σχεδόν ποτέ από τα πιάτα τους και να το δουν… δημιουργικά. Αυτό δεν ήταν άλλο από το… κρεμμύδι!

Η Καλλιόπη ήταν αυτή που μάντεψε ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο λαχανικό. «Σήμερα θέλουμε να μας αποδείξετε ότι ένα τόσο απλό υλικό μπορεί να πρωταγωνιστεί σε ένα γαστρονομικό πιάτο», συνέχισε ο σεφ και κριτής, λέγοντας στους τρεις φιναλίστ ότι είχαν στη διάθεσή τους 45 λεπτά για να μαγειρέψουν.

Μετά από ένα δεκάλεπτο στην αποθήκη τροφίμων Καλλιόπη, Ελπίδα και Πάνος ξεκίνησαν το μαγείρεμα.

Για ποιο λόγο συγκινήθηκε η Καλλιόπη;

Ένα πιάτο που είχε σχεδιάσει για τον τελικό με βασικό υλικό το κρεμμύδι παρουσίασε η Καλλιόπη στο τελευταίο Τεστ Δημιουργικότητας του MasterChef 2022.

Μια αρκετά εντυπωσιακή πρόταση από τη νεαρή μαγείρισσα που της θύμισε αγαπημένο της πρόσωπο που δε βρίσκεται πλέον στη ζωή. «Είναι ένα πιάτο με μνήμες. Όταν βλέπω το κρεμμύδι πάει το μυαλό μου στον συγχωρεμένο τον θείο τον Στέλιο. Χαιρόμουν να πάω στη Νάξο να φάω κρεμμύδια από τον θείο τον Στέλιο και τηγανιτή μπριζόλα από τη θεία τη Σούλα. Τον είχα σαν πατέρα μου. Με έμαθε να μαγειρεύω… Είναι τεράστια η συγκίνηση, ειδικά όταν τον έχασα πριν από λίγους μήνες, ακόμα δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Ό,τι αναμνήσεις έχω από τη μαγειρική ξεκίνησαν από εκεί», είπε συγκινημένη η Καλλιόπη.

Στη συνέχεια οι κριτές σχολίασαν το πιάτο της που κι εμφανισιακά τους άρεσε πολύ.

Έκρυβε εκπλήξεις η βαθμολογία της πρώτης δοκιμασίας του MasterChef

Πάνος Ιωαννίδης, Λεωνίδας Κουτσόπουλος και Σωτήρης Κοντιζάς ανακοίνωσαν συνολικά τις βαθμολογίες τους στους τρεις φιναλίστ.

Από την προσπάθεια του Πάνου δεν άρεσε η εμφάνιση, ωστόσο τους ικανοποίησε πολύ η γεύση. Έτσι ο παίκτης πήρε 7 στα 10.

Η βαθμολογία της Καλλιόπης κι από τους τρεις ήταν 6 στα 10. Η ιδέα πίσω από το πιάτο της τους άρεσε, ωστόσο δεν ήταν καλά εκτελεσμένη.

6 στα 10 ήταν κι ο βαθμός που πήρε η Ελπίδα, με την παίκτρια να δηλώνει ευχαριστημένη, αφού και η ίδια να παραδέχτηκε ότι δεν ήταν καλά η προσπάθειά της.

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος σχολίασε ότι για κανέναν από τους τρεις δεν ήταν καλή ημέρα, ενώ πρόσθεσε ότι είχαν ακόμα δρόμο για την τελική δυάδα του MasterChef.

Ένα ψυχαναγκαστικά τέλειο πιάτο έκρινε ποιος πηγαίνει τελικό

Ακολούθησε για τους τρεις φιναλίστ μία πολύ απαιτητική Δοκιμασία Αντιγραφής πιάτου. Παναγιώτης, Ελπίδα και Καλλιόπη στάθηκαν μπροστά από τον βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin καλεσμένο chef, Arnaud Bignon, του οποίου το πιάτο κλήθηκαν και να αντιγράψουν.

Σε αυτή τη φάση, η βαθμολογία του καλεσμένου chef θα ήταν και η μοναδική της βραδιάς και θα καθόριζε τους δύο, που θα συνέχιζαν.

Το πιάτο του Bignon αν και φάνηκε εύκολο με την πρώτη ματιά… δεν ήταν.

Όπως είπε ο ίδιος ο διάσημος σεφ επειδή πρόκειται για αρνάκι, χρειαζόταν τεράστια προσοχή στο ψήσιμό του, ενώ το ίδιο ίσχυε και για τη μελιτζάνα που έπρεπε να «κρατάει». Ιδιαίτερη προσοχή χρειαζόταν και η σάλτσα.

Μόλις αντίκρυσαν το πιάτο και το στήσιμό του, οι τρεις παίκτες «τα έχασαν».

Οι κριτές τούς ανακοίνωσαν πως είχαν στη διάθεσή τους 90 λεπτά για να δημιουργήσουν πιστά αντίγραφα του συγκεκριμένου πιάτου, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση.

Το πιάτο περιείχε φιλέτο αρνιού, κάτι που έπρεπε να κόψουν οι τρεις παίκτες. Η Ελπίδα ωστόσο φάνηκε να τα βρήκε σκούρα στην κοπή και περίμενε την Καλλιόπη να ξεκινήσει προκειμένου να «αντιγράψει» τις κινήσεις της.

Αυτοί είναι οι δύο φιναλίστ του MasterChef 2022 – Ποιος αποχώρησε;

Η Καλλιόπη πήρε 7 βαθμούς από τον καλεσμένο σεφ και συγκέντρωσε 13 βαθμούς, ενώ η Ελπίδα πήρε 5 και συγκέντρωσε 11.

Η πρώτη, λοιπόν, που κατάφερε να πάρει το «εισιτήριό» της για την «πηγή» ήταν η Πόπη, η οποία δε σταμάτησε να κλαίει από συγκίνηση.

«Αν ήξερα να κάνω κωλοτούμπες θα έκανα», είπε η Καλλιόπη μόλις συνειδητοποίησε πως πέρασε στον τελικό του MasterChef.

Στο τέλος του επεισοδίου «κονταροχτυπήθηκαν» με τους βαθμούς τους ο Πάνος και η Ελπίδα, με τον πρώτο να καταφέρνει να αποσπάσει μεγαλύτερη βαθμολογία από τους κριτές για τα πιάτα του (13 συνολικά βαθμούς) από εκείνη της συμπαίκτριάς του.

Έτσι, ο Παναγιώτης πήρε και το δικό του «εισιτήριο» και στάθηκε δίπλα στην Καλλιόπη.

Το μεγαλύτερο μαγειρικό ταξίδι έφτασε στο τέλος του για την Ελπίδα, η οποία έφτασε κοντά στην «πηγή» αλλά δεν την προσέγγισε και δεν μπόρεσε να «πιει νερό».

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη. Φεύγω πάρα πολύ κερδισμένη από αυτό και ας μην έχω σηκώσει το πολυπόθητο κύπελο. Η αλήθεια είναι πως δεν με πειράζει που δε βρίσκομαι με τα παιδιά γιατί έχω κερδίσει πάρα πολλά. Χαίρομαι πάρα πολύ και για τα παιδιά, χαίρομαι και για εμένα. Ανυπομονώ να τους δω τελικό. Θα γίνει χαμός» είπε φανερά συγκινημένη η παίκτρια.

Οι κριτές ευχήθηκαν τα καλύτερα στην Ελπίδα, η οποία «εξελίχθηκε μαγειρικά αλλά και μπούσταρε την αυτοπεποίθησή της», όπως της είπαν χαρακτηριστικά.