Όπως σε κάθε διαγωνισμό ή ριάλιτι, έτσι και στο MasterChef 3 υπάρχουν παίκτες που κινούνται και στρατηγική, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή παραμονή τους στο παιχνίδι μαγειρικής και να διεκδικήσουν την υψηλότερη δυνατή θέση.

Μια πτυχή αυτής της τακτικής «είδαν» χθες οι κριτές, αναγνωρίζοντας σε πολλούς παίκτες την προσπάθεια να μαγειρέψουν σε ασφαλές πλαίσιο, που δεν θα τους έβγαζε στα χειρότερα πιάτα, ώστε να ρισκάρουν αποχώρηση, αλλά ούτε και στα καλύτερα, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της επόμενης αρχηγίας. Η αρχηγία στην πρώτη ομαδική ήταν άλλωστε αυτή που «έφαγε» την περασμένη εβδομάδα τον Ντέιβιντ.

Έχοντας εκνευριστεί από τα πολύ απλά πιάτα που παρουσίασαν πολλοί παίκτες στη δοκιμασία δημιουργικότητας, οι κριτές αποφάσισαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο MasterChef. Αφού ξεχώρισαν τα τρία καλύτερα πιάτα και ανέδειξαν τη μία αρχηγό της επόμενης ομαδικής δοκιμασίας, που θα είναι η Ελίζαμπεθ, ξεχώρισαν και τα τρία χειρότερα πιάτα, οι δημιουργοί των οποίων γνώριζαν πως θα περάσουν δοκιμασία αποχώρησης. Στη συνέχεια όμως, οι κριτές έβγαλαν μπροστά και άλλους έξι παίκτες, οι οποίοι θεωρούν πως κινήθηκαν στρατηγικά και μαγείρεψαν μέτρια για να μην κινδυνεύσουν, και ανακοίνωσαν πως στη δοκιμασία αποχώρησης θα συμμετάσχουν και οι εννέα. Με άλλα λόγια, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι προς αποχώρηση δεν είναι τρεις αλλά εννέα.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, όπως είναι αναμενόμενο, ενώ είχε προηγηθεί και μια στιγμή έντασης ανάμεσα στον Σωτήρη Κοντιζά και την Άλκηστη. Ο κριτής του MasterChef χαρακτήρισε το πιάτο της ελλιπές και καταλόγισε στην ίδια «πάρα πολύ περίεργη στάση», «περίεργο τόνο» κι ένα «θράσος, όχι από το καλό». «Δεν είναι παιχνίδι εδώ, δεν είναι παιδική χαρά, είναι μία κουζίνα» της είπε. Εκείνη του απάντησε «ναι, σεφ» εκείνη την ώρα, αλλά αργότερα ακούγεται να λέει σε συμπαίκτες της «αφού δεν του ‘κατσα μπουνιά, να παρακαλάει».