Σε μια εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση και αναμνήσεις, το χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου τίμησε την Παρασκευή το βράδυ τη μνήμη της σπουδαίας λαϊκής ερμηνεύτριας Καίτης Γκρέυ, η οποία έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο σε ηλικία 100 ετών. Η Αθανασία Γκιζίλη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε σε αυτό το χωριό, όπου έζησε τα δύσκολα παιδικά της χρόνια πριν γίνει η «βασίλισσα του λαϊκού τραγουδιού».

Η ζωή της μεγάλης Σαμιώτισσας καλλιτέχνιδας, γεμάτη προκλήσεις και θριάμβους, αναδείχθηκε μέσα από τις ομιλίες προσκεκλημένων. Ο δημοσιογράφος Νίκος Νικόλιζας, επιστήθιος φίλος και βιογράφος της Καίτης Γκρέυ, καθώς και η σεναριογράφος Κατερίνα Μπέη, μοιράστηκαν άγνωστες ιστορίες από τη ζωή και την καριέρα της.

Συγκινητική ήταν και η παρέμβαση της ξαδέρφης της, Μαίρης Πασαπνοή, η οποία με δάκρυα στα μάτια μίλησε για τις κοινές τους στιγμές.

Μπροστά από το ερειπωμένο πατρικό σπίτι της θρυλικής τραγουδίστριας, το οποίο βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο του χωριού, είπε μεταξύ άλλων:

 «Εκείνα τα χρόνια η πείνα σε όλη την Ελλάδα αλλά και εδώ στο χωριό ήταν κάτι το απίστευτο. Ετσι, η οικογένεια Γκιζίλη, η θεία μου, προκειμένου για να ζήσουν τα μικρότερα παιδιά, τα έδωσε για υιοθεσία. Εδωσε την Καίτη, έδωσε και τον Γιαννάκη. Η Καίτη πέρασε πολλά μαρτύρια μέχρι να γίνει αυτή που σήμερα όλοι θαυμάζουμε. Η ζωή της θα μπορούσε όντως να γίνει μια μελό ταινία που θα έκλαιγαν ακόμα και οι πιο σκληρόκαρδοι. Η Καίτη έζησε, λοιπόν, σε αυτό το σπίτι, μέχρι να φύγει και να πάει στον Πειραιά.

Τα χρόνια εκείνα της Κατοχής η θεία μας την έστελνε να πάει να πάρει συσσίτιο. Οταν γυρνούσε πίσω και έβλεπε πως της έβαζαν λιγότερο φαγητό από το κανονικό, την έδενε σε μια ακακία και τη σάπιζε στο ξύλο. Πέρασε μαρτύρια η Καίτη, δυστυχώς» λέει στην «Espresso» η ξαδέρφη της και συνέχισε: «Τα μαρτύρια που είχε περάσει και η μεγάλη της συγκίνηση δεν της επέτρεψαν ποτέ να γυρίσει σε αυτό το μέρος. Εριξε μαύρη πέτρα πίσω της. Ωστόσο, τη Σάμο πάντα τη μνημόνευε και την αγαπούσε και μιλούσε πάντα για το νησί μας»