Μια νέα τάση στις ερωτικές σχέσεις, γνωστή ως «ήπια ανταλλαγή» ή αλλιώς «soft swinging», προκαλεί συζητήσεις τόσο στα social media όσο και στη μικρή οθόνη, κυρίως μέσα από τη σειρά «The Secret Lives of Mormon Wives».
Στην καρδιά αυτής της εναλλακτικής προσέγγισης στις σχέσεις βρίσκεται η influencer, Taylor Frankie Paul, η οποία έγινε γνωστή μέσα από την κοινότητα «MomTok» στο TikTok. Το 2022, η Paul αποκάλυψε ότι η παρέα της από τη Γιούτα συμμετείχε σε soft swinging, μια πρακτική όπου παντρεμένα ή δεσμευμένα ζευγάρια μοιράζονται στιγμές ερωτικής οικειότητας με άλλα άτομα, όπως φιλιά, χαϊδέματα και, σε κάποιες περιπτώσεις, στοματικό σεξ, χωρίς όμως να φτάνουν στην ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, όπως αναφέρει η nypost.
«Νιώθω ελεύθερη πλέον, όλα μου τα μυστικά είναι γνωστά και δεν έχω κάτι να κρύψω», δήλωσε σε livestream στο TikTok. Ωστόσο, αυτό το «άνοιγμα» δεν είχε ευτυχές τέλος: ο γάμος της κατέρρευσε, η φιλία της με άλλες μητέρες διαλύθηκε και η ίδια αποκάλυψε πως η οικογένειά της κράτησε κρυφή όλη αυτή την εμπειρία.
Αλλά τι ακριβώς είναι η «ήπια ανταλλαγή»;
Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα σχέσεων, Nicole Moore, πρόκειται για μια μορφή εξερεύνησης της μη μονογαμίας, όπου τα ζευγάρια θέτουν όρια, ώστε να διατηρείται μια κάποια σταθερότητα. «Περιλαμβάνει φιλιά, αγγίγματα και άλλες μορφές ερωτικής επαφής, χωρίς όμως τη σεξουαλική διείσδυση», εξηγεί η Moore στο Popsugar. Πρόκειται για μια «light» μορφή swing που παίζει με τα όρια χωρίς να τα παραβιάζει εντελώς.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και οι συμμετέχοντες στη σειρά της πλατφόρμας Hulu, η πρακτική αυτή μπορεί να είναι παραπλανητική. «Μου αρέσει που λένε “κάνουμε τα πάντα εκτός από σεξ, άρα δεν πειράζει”, ενώ στην ουσία μπορεί να κάνεις στοματικό σεξ με κάποιον άλλον», παρατηρεί εύστοχα η Jessi Ngatikaura, μία από τις πρωταγωνίστριες.

Παρότι για πολλούς η «ήπια ανταλλαγή» μοιάζει ακραία, η Generation Z δείχνει ανοιχτή σε εναλλακτικά μοντέλα σχέσεων. Σύμφωνα με έρευνα του 2023 από την Ashley Madison, το 59% των Gen Zers δηλώνουν πως επιθυμούν ανοιχτές ή πολυερωτικές σχέσεις, ενώ το 65% θεωρεί ότι τέτοιοι δεσμοί προσφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση.
Για την κοινωνική λειτουργό, Francesca Maximé, η αυξανόμενη προβολή τέτοιων τάσεων μέσω των social media καθιστά φυσιολογικό να αναζητούν οι νέοι το δικό τους μοντέλο σχέσης. Η ψυχολόγος δρ Michele Leno συμφωνεί: «Οι ανοιχτές σχέσεις δεν είναι κάτι νέο, αλλά η διάθεση να μιλήσουμε για αυτές δημόσια είναι».
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως πίσω από τέτοιες επιλογές ενδέχεται να κρύβεται φόβος για συναισθηματική ευαλωτότητα. Όπως λέει η κοινωνιολόγος, δρ Jenn Gunsaullus, «οι δύο άκρες του φάσματος -από την αυστηρή μονογαμία μέχρι την απόλυτη ελευθερία- συχνά βασίζονται στον ίδιο φόβο: τον φόβο του να ανοιχτείς πραγματικά σε κάποιον».