Το λάδι από σπόρους κολοκύθας έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια ως μια φυσική, εναλλακτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Προβάλλεται από ορισμένους ως μια ασφαλής και αποτελεσματική λύση, ιδιαίτερα για άτομα που επιθυμούν να αποφύγουν τη χρήση φαρμάκων ή επεμβατικών θεραπειών. Ωστόσο, η επιστημονική τεκμηρίωση γύρω από την αποτελεσματικότητά του παραμένει περιορισμένη, ενώ δεν λείπουν και οι ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων.
Οι πιθανές δράσεις του λαδιού κολοκύθας στους θύλακες των τριχών
Αρκετοί ειδικοί συμφωνούν ότι, παρότι η σχετική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, υπάρχουν ενδείξεις πως το έλαιο από σπόρους κολοκύθας μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της τριχοφυΐας. Η Δρ. Cindy Wassef, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Rutgers Health Robert Wood Johnson, σημειώνει: «Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι το λάδι από σπόρους κολοκύθας μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο με την αραίωση και την απώλεια μαλλιών, αλλά και να προωθήσει την ανάπτυξή τους».
Μια από τις βασικές θεωρίες πίσω από τη δράση του είναι η ικανότητά του να αναστέλλει την παραγωγή της διυδροτεστοστερόνης (DHT), μιας ορμόνης που συνδέεται με την ανδρογενετική αλωπεκία, τη συχνότερη μορφή τριχόπτωσης σε άνδρες και γυναίκες.
Όπως εξηγεί η Wassef: «Το λάδι από σπόρους κολοκύθας ενδέχεται να μπλοκάρει την DHT, επιτρέποντας έτσι την επανενεργοποίηση των θυλάκων της τρίχας και την ανάπτυξη νέων τριχών».
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα λιπαρά
Η ευεργετική επίδραση του ελαίου δεν αποδίδεται μόνο στη δράση κατά της DHT. Η Δρ. Shari Lipner, PhD, δερματολόγος στο Weill Cornell Medicine και στο NewYork-Presbyterian, τονίζει τις πλούσιες διατροφικές του ιδιότητες: «Γεμάτο με βιταμίνη Ε, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και λινολεϊκό οξύ, το έλαιο κολοκύθας έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που πιθανόν να ενισχύουν την υγεία του τριχωτού και των μαλλιών».
Μάλιστα, αναφέρεται σε μια τυφλή κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 76 άνδρες με τριχόπτωση. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε κάψουλες με λάδι κολοκύθας είτε εικονικό φάρμακο (placebo). Το αποτέλεσμα; Η ομάδα που κατανάλωσε λάδι κολοκύθας παρουσίασε σημαντικά μεγαλύτερη τριχοφυΐα και υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης συγκριτικά με την ομάδα placebo.
Ωστόσο, η Δρ. Lipner θέτει και μια σημαντική επισήμανση: «Η θεραπεία με έλαιο κολοκύθας δεν έχει ακόμη συγκριθεί με εγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπείες, όπως η μινοξιδίλη ή η φιναστερίδη».
Δεν είναι κατάλληλο για όλους: Πότε χρειάζεται προσοχή
Παρότι το λάδι από σπόρους κολοκύθας φαίνεται ελπιδοφόρο, δεν είναι κατάλληλο για κάθε άτομο, ιδιαίτερα όσους έχουν γνωστές αλλεργίες ή χρόνιες δερματολογικές παθήσεις. Η Δρ. Lipner προειδοποιεί: «Άτομα με αλλεργία σε κολοκύθες ή συγγενικά φυτά πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό πριν το χρησιμοποιήσουν. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων ή αλληλεπιδράσεων με φάρμακα».
Επιπλέον, γαστρεντερικές διαταραχές όπως ναυτία ή κοιλιακή δυσφορία έχουν επίσης αναφερθεί, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για προληπτική ιατρική συμβουλή πριν από την κατανάλωση ή την τοπική εφαρμογή του ελαίου.
Προβλήματα για ασθενείς με δερματικές παθήσεις
Ακόμη και ως τοπικό προϊόν, το λάδι κολοκύθας δεν είναι άμοιρο κινδύνων. Η Δρ. Danielle Dubin, δερματολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Mount Sinai, επισημαίνει ότι ασθενείς με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ίσως να πρέπει να αποφεύγουν την εφαρμογή του: «Το λάδι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα τροφοδοτώντας τη ζύμη Malassezia, η οποία σχετίζεται με την πάθηση».
Παρόμοια προειδοποίηση ισχύει και για άτομα με έκζεμα ή ψωρίαση. Η τοπική εφαρμογή του λαδιού ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό, ερυθρότητα ή κνησμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής.
Όχι πανάκεια: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με σοβαρή τριχόπτωση
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δρ. Wassef, το λάδι κολοκύθας ενδέχεται να έχει πιο ουσιαστική επίδραση σε αρχικά στάδια τριχόπτωσης. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του είναι περιορισμένη: «Σίγουρα μπορεί να είναι χρήσιμο για την ήπια ή πρώιμη τριχόπτωση, αλλά όσοι έχουν προχωρημένη τριχόπτωση θα ωφεληθούν περισσότερο από τοπική μινοξιδίλη ή φαρμακευτική αγωγή κατόπιν ιατρικής συνταγής».
Η Δρ. Dubin συμφωνεί, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξατομικευμένης διάγνωσης: «Η συμβουλή του δερματολόγου σας θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε την πιο αποτελεσματική στρατηγική για την υγεία των μαλλιών σας».