Έρευνα, που διενήργησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Όσλο, Elisabeth Kvaavik, αποκαλύπτει, ότι οι λόγοι για τους οποίους προκαλείται πρόωρο γήρας στον άνθρωπο είναι το κάπνισμα, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική αδράνεια και η ανθυγιεινή διατροφή.

Οι συνήθειες αυτές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για το «δρόμο χωρίς επιστροφή» και έκαναν τα άτομα, που τις ακολουθούσαν, να φαίνονται 12 χρόνια μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά που ακολουθούσαν πιο υγιεινά πρότυπα ζωής.
Άτομα που είχαν και τις τέσσερις ανθυγιεινές συνήθειες εμφάνισαν ποσοστό θνησιμότητας 29% με πιο συχνά αίτια θανάτου την καρδιακή νόσο και τον καρκίνο, ασθένειες που συνδέονται και οι δύο με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν απαιτεί υπερβολικές θυσίες. Για παράδειγμα, ένα καρότο, ένα μήλο και ένα ποτήρι πορτοκαλάδα ημερησίως, καλύπτουν την απαιτούμενη ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που αναφέρει η μελέτη, είπε η καθηγήτρια.

Τα ευρήματα αυτά δε σημαίνουν, ότι όλοι όσοι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής θα ζήσουν περισσότερο από αυτούς που έχουν υιοθετήσει ανθυγιεινές συνήθειες, αλλά σίγουρα η πρώτη ομάδα έχει περισσότερες πιθανότητες να μακροημερεύσει.