Η «οξεία φάση» της πανδημίας του κορονοϊού θα τερματιστεί εντός του 2022, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος, το να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έναντι της Covid-19, δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Υπολογίζουμε ότι η οξεία φάση θα τερματιστεί φέτος, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα του έτους, γύρω στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», είπε στους δημοσιογράφους ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική.

«Είναι στο χέρι μας (…). Είναι θέμα επιλογής», υπογράμμισε ο ίδιος, κατά το AFP.

Logo του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με φόντο τον κορονοϊό

Ελπίδες για την εμβολιαστική εκστρατεία από το εμβόλιο της Afrigen

Ο Τέντρος επισκέφθηκε τα εργαστήρια της εταιρείας βιοτεχνολογίας Afrigen που εδρεύει στο Κέιπ Τάουν. Εκεί παρασκευάστηκε το πρώτο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA για την Covid-19 στην Αφρική. Το εμβόλιο αυτό, που βασίστηκε στον γενετικό κώδικα του νέου κορονοϊού, τον οποίο παραχώρησε η εταιρεία Moderna, θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές τον Νοέμβριο και εκτιμάται ότι θα πάρει άδεια χρήσης το 2024.

Ο Τέντρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εμβόλιο αυτό θα είναι φτηνότερο και προσαρμοσμένο στις συνθήκες της αφρικανικής ηπείρου. Το σχέδιο της Afrigen στηρίζεται από τον ΠΟΥ και τον διεθνή μηχανισμό Covax για την ίση πρόσβαση στα εμβόλια.

Σημειώνεται πως μόνο το 11% των Αφρικανών έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η ήπειρος θα πρέπει να εξαπλασιάσει το ποσοστό αυτό ώστε να φτάσει τον στόχο του 70% μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022.