«Μπαίνετε σε ένα νοσοκομείο και απλά πατώντας το κουμπί «print» στον υπολογιστή έχετε ένα όργανο έτοιμο προς μεταμόσχευση».

«Μπορεί ακόμη να απέχουμε από αυτή ακριβώς την περιγραφή, η έρευνά μας όμως δίνει λύση σε αυτό ακριβώς το ζήτημα. Τα ευρήματά μας είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου προς την επίτευξη αυτού του στόχου», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Luiz Bertassoni από το Πανεπιστήμιο του Σίδνευ.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Σίδνευ, του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ και του MIT κατόρθωσαν να δημιουργήσουν με τη μέθοδο της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης τεχνητά αγγειακά δίκτυα που μιμούνται το ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα και τα οποία είναι απαραίτητα για την βιώσιμη ανάπτυξη μεγάλων και σύνθετων ιστών και οργάνων.

Πρόκειται για ένα άλμα στον τομέα της 3D εκτύπωσης οργάνων δεδομένου ότι ένα βιώσιμο αγγειακό δίκτυο, το οποίο θα τροφοδοτεί τους ιστούς με θρεπτικά συστατικά, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των κυττάρων, την διαφοροποίηση και την ανάπτυξή τους συγκριτικά με τα κύτταρα που δεν τροφοδοτούνται με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Η δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος τροφοδοσίας – ενός βιώσιμου αγγειακού συστήματος – είναι ζωτικής σημασίας στον τομέα της βιολογικής 3D εκτύπωσης ιστών και οργάνων τονίζουν οι επιστήμονες. Γι’ αυτό και η εν λόγω επιστημονική έρευνα θεωρείται επαναστατική όσον αφορά την αναγεννητική ιατρική και γεννά ελπίδες για την έλευση του τέλους στις λίστες αναμονής οργάνων προς μεταμόσχευση.

Πηγή: vita.gr