Σε όλους έχει συμβεί κάποια στιγμή: ένα περίεργο κενό μνήμης, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, πνευματική κόπωση και η αίσθηση ότι ένα «θολό σύννεφο» έχει εγκατασταθεί στον εγκέφαλό σας, αφήνοντάς σας σε ένα… ομιχλώδες τοπίο.

Πέρα από την έλλειψη ύπνου και το στρες, δείτε παρακάτω πέντε ακόμη πιθανούς λόγους, για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό, όπως δημοσιεύτηκαν σε πρόσφατο άρθρο του Livescience:

Πολλά «ανοιχτά μέτωπα»

Μία πολύ πιθανή… πιθανότητα είναι ότι το προκαλείται εσείς οι ίδιοι στον εαυτό σας. Αν είστε κι εσείς από εκείνους που αναλαμβάνουν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί, το ενδεχόμενο ο εγκέφαλός σας να «αντιδράσει» είναι κάτι παραπάνω από πιθανό.

Εμμηνόπαυση

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα μνήμης είναι κοινά ανάμεσα στις γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης.

Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές διάθεσης και η σοβαρότητα των εξάψεων που βιώνουν ορισμένες γυναίκες, μπορεί να συνδέονται με την απώλεια των μνημονικών ικανοτήτων τους.

Εγκυμοσύνη

Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών των γυναικών που εγκυμονούν, μπορεί να… αδυνατίσουν τη μνήμη.

Χημειοθεραπεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι ηαπώλεια της μνήμης είναι κοινό βίωμα για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Ορισμένοι άνθρωποι που νιώθουν «θολούρα» στον εγκέφαλο σε συνδυασμό με έντονη κούραση, μπορεί να υποφέρουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Στα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνονται η απώλεια μνήμης ή ικανότητα συγκέντρωσης, πονόλαιμος, επώδυνοι λεμφαδένες, μυϊκοί πόνοι, πόνοι στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, κακός ύπνος και υπερβολική κούραση.