Τα δύο τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

Η εσωτερική επιφάνεια του εντέρου συνεχώς αναγεννιέται από βλαστοκύτταρα


ΥΓΕΙΑ
9:11
16/08/2018
Τα δύο τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου
22
loading

Αντικαρκινικές ιδιότητες έχει η κατανάλωση λάχανων και μπρόκολων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Γκίτα Στόκινγκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Immunity, σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν -μέσα από πειράματα σε ζώα και σε ιστούς μίνι-εντέρου στο εργαστήριο- ότι αντικαρκινικές ουσίες παράγονται κατά την πέψη αυτών των λαχανικών.

Όπως το δέρμα, η εσωτερική επιφάνεια του εντέρου συνεχώς αναγεννιέται από βλαστοκύτταρα μέσω μιας διαδικασίας που παίρνει τέσσερις έως πέντε μέρες και η οποία μερικές φορές μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη, με συνέπεια την πρόκληση φλεγμονής ή καρκίνου.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι όταν κανείς τρώει λαχανικά και μπρόκολα, παράγονται χημικές ουσίες που, φθάνοντας στο παχύ έντερο, επιδρούν θετικά στα βλαστικά κύτταρα και προστατεύουν την εσωτερική επιφάνειά του, έτσι ώστε να ανανεωθεί χωρίς πρόβλημα.

Η διατροφή των πειραματόζωων (ποντικιών) με δίαιτες πλούσιες σε αυτές τις ουσίες προστάτευσε τα ζώα από καρκίνο του εντέρου, ακόμη και όταν διέθεταν στο DNA τους γονίδια υψηλού κινδύνου για τη νόσο. Χωρίς την ίδια διατροφή, τα πειραματόζωα αυτά πάθαιναν τελικά καρκίνο. Όταν όμως τα πειραματόζωα άρχισαν την προστατευτική διατροφή, σταματούσε η εξάπλωση των καρκινικών όγκων.

«Αιτία για αισιοδοξία» χαρακτήρισε τα ευρήματα η δρ Στόκινγκερ και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σίγουρα λόγοι για να τρώει κανείς περισσότερα λάχανα και μπρόκολα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
  1. avatar ΑΛΕΞ ΗΒ

    ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΤΡΩΤΕ ΠΙΤΣΕΣ ΧΑΡΜΠΟΥΡΓΚΕΡ ΜΕ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΛΕΜΕ,

  2. avatar Δανδης

    Πολλά είπατε...
    Θα σας εξηγήσω εγώ τι θα τρώτε...

    19% αμυγδαλόψυχα
    5% χουρμάδες
    9% καρύδια
    23% σουσάμι
    14% κακάο
    7% παστουρμά (για φυτικό άρωμα)
    23% κόλυβα

    Αυτή είναι η διατροφή που εξασφαλίζει μακροζωία ευεξία στυτική ικανότητα και ευθυμία στη καρδιά. Εξασφαλίζει επίσης και την εορταστική τροφή του θανάτου σας.

    Σταματήστε τις μπούρδες λοιπόν βιολοντσελα όλοι μαζί.... ουουουστ!!!

    1. avatar Οοοοοοοο

      Άλλος ένας έξυπνος στην παρέα μας...καλώς τον!ειπες και εσυ την μ..... σου!

  3. avatar criskalts

    Ωχ ήρθε η τρολού, μαγάρισε τα λαχανικά...
    μην τρώτε από δω, ρεύτικε μπουγάτσες αυτή

  4. avatar kpapakon

    Ο άνθρωπος μετατρέπει τα κύτταρα του σε καρκινικά διότι τρέφεται με όξινες τροφές. Η οξύτητα των τροφών προκαλεί φλεγμονές. Για να αντιστραφεί αυτό θα πρεπει να τρέφεστε με αλκαλικές τροφές εννοείται, κυρίως φρούτα (75%) και λαχανικά (25%). Μείνετε μακριά από πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά. Μέσα από ωμά φρούτα και λαχανικά λαμβάνετε ολα τα μεταλλικά στοιχεια, αμινοξέα και σάκχαρα που χρειάζεται το σώμα. Να γνωρίζετε επιςης ότι το μαγείρεμα μετατρέπει μια τροφή σε όξινη.

    1. avatar criskalts, omniscient & prophet

      παν μετρον αριστον, ελεγαν οι αρχαιοι μας προγονοι αγαπητε.....πρεπει να τρωμε απ ολα με μετρο ομως χωρις καταχρησεις....
      τωρα, αν εσυ τρως μονο φρουτα και λαχανικα (εξυπακουεται οτι πανε πακετο με γερες δοσεις φυτοφαρμακων και ΄΄βιολογικα΄΄να ειναι)
      ελα πες μας αν θα ζεις σε 5-6 χρονια.....

    2. avatar Φούσκας1

      Με αυτό που λες, τότε τα λεμόνια απαγορεύονται γιατί είναι όξινα. Κάτι δεν κολάει.

      1. avatar athasboo 2

        Τα λεμονια ειναι οξινα και μεσα στο δτομαχι γινονται αλκαλικα

    3. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

      Πες μας κι αλλα, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ !

  5. avatar Αν ηταν τα λάχανα ΟΚ

    Με τόσα φυτοφάρματα, τα πιο ανθυγιεινα τρόφιμα ειναι τα λαχανικά. Δοκιμαζω να φάω μαρούλι και έχει γευση φυτοφαρμακου, γι αυτο οταν παιρνω σαντουις ζηταω να βγαλουν το μαρουλι. Έχετε δει τις ντομάτες; Σκληρή φλούδα, κίτρινο, κοκκινο μεσα. Φουλ μεταλαγμενες οι ντοματες , οσο πιο κόκκινες ειναι. Εκτος αν έχουμε κανενα μπαξέ σε χωριο και ειναι φυσικα προϊοντα, τοτε ναι.

    1. avatar Οοοοοοοοο

      Ναι καλά κανεις και βγάζεις το μαρούλι...δεν κάνει καλο έχει φυτοφάρμακα!να ζητάς αντί για μαρούλι να σου βάζουν μπέικον τυριά και γαλοπούλες...κάνουν παρά πολύ καλο και ενισχύουν τον οργανισμό μας...εεεε ρε φίλε θα μας τρελάνεις ...φοβάσαι τα φυτοφάρμακα αλλά τυριά και γαλοπούλες-μπέικον είναι οκ!το κρέας που τρώτε ξέρετε από τι αποτελείται;;ασε...δεν θα Ξαναφας ποτέ!!!!!

    2. avatar criskalts

      Το άρθρο αναφέρεται στα λάχανα, στα μπρόκολα και γενικά στην οικογένεια των σταυρανθών (επίσης κουνουπίδι λαχανάκια Βρυξελλών, λαχανίδες κλπ) και όχι γενικά στα λαχανικά.
      Τα οφέλη στη υγεία αυτής της οικογένειας προέρχονται από τις θειώδεις ενώσεις που περιέχουν και που ωφελούν ειδικά για την αποφυγή του καρκίνου των εντέρων, αλλά παρέχουν και πολλές άλλες ωφέλειες στον οργανισμό.
      Φυσικά τα βιολογικά είναι γενικά πιο ασφαλή από της συμβατικής καλλιέργειας όπου χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, μερικές φορές ανεξέλεγκτα. Αυτό ισχύει φυσικά για όλα τα λαχανικά αλλά και για τα φρούτα.

      1. avatar criskalts, omniscient & prophet

        ειλικρινα κυρ καλτσιδη μου δεν θελω καν να σκεφτω τι αερια παραγεις οταν τρως λαχανιδες και κουνουπιδια και μπροκολα....εισαι και παχυσαρκος απ οτι εχω καταλαβει.....τουλαχιστον οταν παραγεις αυτα τα αερια
        μπορεις να κλεινεις πορτες και παραθυρα και να αναβεις ενα τσιγαρο μπας και βρουμε την ησυχια μας....χεχεχεχε

        1. avatar Οοοοοοοοο

          Εδώ εχουμε εσένα να μας πεις τι να τρώμε...το ξυπνοπουλι....είσαι και λεβέντης είσαι και μ......!αντί μα κάθεσαι μα ειρωνεύεσαι πίσω από ένα πληκτρολόγιο κατσε και μάθε 5 πράγματα πάνω στην διατροφή!

      2. avatar criskalts, omniscient & prophet

        ολα τα ξερεις εσυ τρισμεγιστε, τιτανοτεραστιε επιστημονα, γεωργε, παντογνωστη, πολιτικε αναλυτη, μηχανικε, ψυχολογε, φιλολογε κοκ , κυρ καλτσιδη μου!
        σε πληροφορω ομως οτι τα λαχανικα που αναφερεις ειναι αυτα που κυριως απορροφουν τα περισσοτερα φυτοφαρμακα, δη τα λαχανα!
        αλλα, για χατιρι σου, επεξεργαζομαι συνταγη για μπουγατσα με γεμιση κρεμα λαχανο-κουνουπιδι-λαχανια....αγαπη μου εσυ!
        υγ: μηπως εχεις και γνωσεις σεξολογιας????

    3. avatar kpapakon

      να τα πλένεις με νερό και ξύδι. ειναι καλύτερο να τρως φρούτα και λαχανικά, έστω με μερικά φυτοφάρμακα, από το να μην τρως καθόλου.

      1. avatar criskalts, omniscient & prophet

        εγω τα πλενω και με χλωρινη......γιατι ειναι καλλιτερο να τα τρωω τα φρουτα με λιγη χλωρινη και φυτοφαρμακα απο το να μην τα τρωω καθολου...σωστα, φανταζομαι, κατα τη λογικη σου.....

        1. avatar Οοοοοοοοο

          Εσυ δεν ξέρεις τι σου γινεται...τρώγε όπως τρως και τα λέμε σε 5 χρονάκια...

    4. avatar Συμβουλή

      Τρώγοντας όμως μόνο κρέας, τρως και τα φυτοφάρμακα των τροφών που τρώνε τα ζώα... Τουλάχιστον με περισσότερα φυτά, καταναλώνεις περισσότερες φυτικές ίνες που παρασύρουν τα χημικά...

      1. avatar criskalts, omniscient & prophet

        αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

  6. avatar όταν κανείς τρώει λαχανικά και μπρόκολα

    Το μπρόκολο είναι ξηρός καρπός;

    1. avatar fantasma

      παει και με το ουισκι!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει