Το ξέπλυμα της τουαλέτας με το καπάκι προς τα κάτω δεν εμποδίζει την εξάπλωση των μικροβίων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο American Journal of Infection Control. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μικροσκοπικά ιικά σωματίδια σε όλη την τουαλέτα είτε κάποιος την ξέπλενε με το καπάκι πάνω είτε με το καπάκι κάτω.

«Πολλοί άνθρωποι είπαν ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κλείσετε το καπάκι και το πρόβλημα λύθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και μικροβιολόγος Τσαρλς Γκέρμπα στην USA Today. «Όλος αυτός ο αέρας, όταν ξεπλένετε, πηγαίνει κάπου και μεταφέρει τους ιούς, που βρίσκονται στη λεκάνη της τουαλέτας έξω από αυτόν». Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το κλείσιμο του καπακιού μείωσε την εξάπλωση των μικροβίων, αλλά ο Gerba σημείωσε ότι αυτές οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε μεγαλύτερα ιικά σωματίδια.

Αντιθέτως, σε αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το κλείσιμο του καπακιού δε μείωσε τη συνολική εξάπλωση των μικροβίων, αλλά απλώς άλλαξε την τροχιά τους.

Από όταν η τουαλέτα έκλεισε, όπως αποδείχθηκε, δημιουργήθηκε ελαφρώς μεγαλύτερη μόλυνση στο αριστερό και μπροστινό μέρος της, αλλά ελαφρώς χαμηλότερη μόλυνση στα δεξιά της. Αντί να ανησυχείτε για το αν θα έχετε κατεβασμένο ή ανεβασμένο το καπάκι, η μελέτη διαπίστωσε ότι η καθαριότητα της τουαλέτας, του νερού της τουαλέτας και των κοντινών επιφανειών είναι ο καλύτερος τρόπος, για να μειωθεί η εξάπλωση των μικροβίων.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το μπάνιο ήταν πιο καθαρό όταν η λεκάνη της τουαλέτας τριβόταν με μια βούρτσα και ένα απολυμαντικό υδροχλωρικού οξέος. «Πρέπει πραγματικά να φροντίζετε να καθαρίζετε πάντα το κάθισμα της τουαλέτας και άλλους χώρους στην τουαλέτα», επέμεινε η Gerba. «Και, φυσικά, μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Επιπλέον, οι ειδικοί συμβουλεύουν να πλένετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα, αλλά τα μικρόβια στο μπάνιο μπορεί να παραμείνουν πολύ περισσότερο μετά το ξέπλυμα της τουαλέτας».

Τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειες του μπάνιου για περίπου 30 λεπτά μετά το ξέπλυμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Antimicrob Resist Infect Control. Για να διατηρήσετε τα πράγματά σας και τον εαυτό σας καθαρό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην κρατάτε προϊόντα όπως η οδοντόβουρτσα και τα καλλυντικά σας πάνω στους πάγκους του μπάνιου εκτεθειμένα, σύμφωνα με τη New York Post.

Αυτή η υπενθύμιση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνεχίζουν να προειδοποιούν για την τριπλή επιδημία – την αύξηση των κρουσμάτων RSV, γρίπης και COVID-19.