Για το μεγάλο πρόβλημα που επικρατεί στη Θεσσαλία από την έξαρση των μολύνσεων που προκαλούν τα κουνούπια μίλησε την Τρίτη (19/9) ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσάκρης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ υπογράμμισε πως την περίοδο αυτή είναι σε έξαρση ο ιός του Δυτικού Νείλου και πως ήδη πολλοί νομοί όπως της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας, είχαν πληγεί από τον συγκεκριμένο ιό. «Συνεχίζονται να καταγράφονται περιστατικά στις συγκεκριμένες περιοχές» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσάκρης τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα ατομικά μέτρα προστασίας και να διανεμηθούν αντικουνουπικά στους πλημμυροπαθείς, καθώς επίσης να γίνουν περισσότεροι ψεκασμοί σε χώρους με μεγάλο αριθμό κουνουπιών. «Τα λιμνάζοντα νερά στη Θεσσαλία πολλαπλασιάζουν τα κουνούπια» είπε.

Παράλληλα επεσήμανε πως «οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς οι περισσότεροι είναι κυρίως ηλικιωμένα άτομα, είναι καταβεβλημένοι και βιώνουν το μετατραυματικό στρες, γεγονός που τους κάνει πιο ευάλωτους σε διάφορες λοιμώξεις και στα μικρόβια που είναι εκτεθειμένοι αυτή τη στιγμή. Έτσι η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, διότι οι περισσότεροι από αυτούς δε μπορούν να προμηθευτούν ούτε καν τα φάρμακα τους, τα οποία έπαιρναν τόσο καιρό.

«Θα πρέπει να υπάρχει σωστή επιδημιολογική καταγραφή στα πρώτα κιόλας κρούσματα που θα ξεσπούν στις εκάστοτε περιοχές»

«Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν συγκεκριμένες δομές και συνεργεία που θα μπορούν να επεμβαίνουν και να δίνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει σωστή επιδημιολογική καταγραφή στα πρώτα κιόλας κρούσματα που θα ξεσπούν στις εκάστοτε περιοχές, ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα και να αποφευχθεί η μεγαλύτερη επιδημία στην περιοχή» δήλωσε.

Κλείνοντας ο Αθανάσιος Τσάκρης, τόνισε πως «παραδείγματα και βοηθητικές λύσεις παίρνουμε από την Ευρώπη και άλλες παρόμοιες καταστάσεις του εξωτερικού, γιατί κάτι τόσο μεγάλο δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα. Έτσι παραδειγματιζόμαστε με τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι του εξωτερικού σε αντίστοιχες καταστάσεις, κάνοντας μια προσομοίωση των περιπτώσεων, ώστε να ξέρουμε και εμείς τι να περιμένουμε».