Έλλειψη ηγεσίας, οργάνωσης και οράματος καταλογίζει στην ελληνική διοίκηση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δηλώνοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών και άλλων οργανισμών να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της πολύ δύσκολης κατάστασης που δημιουργείται με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες «εάν η ελληνική κεντρική διοίκηση επιδείξει ηγεσία και όραμα και τοποθετήσει κάποιον που θα οργάνωνε» την επιχείρηση.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος της αρμόδιας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου λέει πως κάνει ό,τι μπορεί και πως γνώριζε πως θα δημιουργείτο ένα πρόβλημα στα νησιά «για 2-3 μέρες που είναι γεμάτα τα πλοία», ο ΟΗΕ επισημαίνει το πρόβλημα τόσο του τεράστιου αριθμού αφίξεων αλλά και της έλλειψης ηγεσίας, οργάνωσης και οράματος της ελληνικής διοίκησης.

«Ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες. Περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα των Ιούλιο, 50.242, από ότι όλο το προηγούμενο έτος», τόνισε ο Γουίλιαμ Σπρίντλερ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

«Εάν η ελληνική κεντρική διοίκηση επιδείξει ηγεσία και όραμα και τοποθετήσει κάποιον που θα οργάνωνε την αντίδραση (στο κύμα αφίξεων), τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε να βοηθήσουμε», είπε. «Είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε και να εργαστούμε επί τόπου εάν δεν υπάρχει κάποιος επικεφαλής», πρόσθεσε «καρφώνοντας» την ελληνική κυβέρνηση.

«Απομένουν ακόμη 135 ημέρες για αυτό το έτος. Περιμένουμε ότι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει τις 300.000», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Τζόελ Μίλμαν.

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα παίρνουν διαστάσεις τσουνάμι καθώς σχεδόν 160.000 μετανάστες από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και άλλες χώρες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Την περασμένη εβδομάδα μόνο στα νησιά έφτασαν σχεδόν 21.000 άνθρωποι.

Ήδη μέχρι στιγμής φέτος έχουν έρθει περισσότεροι άνθρωποι από ότι όλη τη χρονιά πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.