Δριμεία επίθεση στην κτηνιατρική υπηρεσία Σερρών εξαπέλυσαν με επιστολή τους προς το δήμαρχο της πόλης και την υπηρεσία, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.

Οι οργανώσεις κάνουν λόγο για «έγκλημα σε βάρος των ζώων» και παρανομίες εκ μέρους του κυνοκομείου το οποίο χαρακτηρίζουν «κρεματόριο», όπου ζώα «στοιβάζονται και αφήνονται να αργοπεθαίνουν».

Όπως καταγγέλλεται στην επιστολή, το κυνοκομείο αρνείται την παροχή βοήθειας προς τα ζώα, ενώ απαγορεύει και την υιοθεσία από φιλοζωικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα γίνεται λόγος και για «εξαφανίσεις ζώων που εγκαταλείπονται σε άλλους νομούς».

Οι οργανώσεις απευθύνουν ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία του κυνοκομείου και προειδοποιούν πως σε περίπτωση συνέχισης των ευθανασιών ζώων που μπορούν να ιαθούν, τότε θα προχωρήσουν σε καταγγελίες και θα κινηθούν νομικά εναντίον της υπηρεσίας.

Διαβάστε την επιστολή:

«Κύριοι,

Το ποτήρι πλέον ξεχείλισε! Σταματήστε τώρα κάθε παράνομη δραστηριότητα και έγκλημα σε βάρος των ζώων στο «κρεματόριο» που κατ’ ευφημισμό ονομάζεται κυνοκομείο Σερρών. Σταματήστε τώρα τις αντιεπιστημονικές και αντιευρωπαϊκές και σκοταδιστικές δράσεις σας κατά των αδέσποτων ζώων. Σταματήστε τώρα την αντιφιλοζωική σας υστερία, μην προσβάλλετε άλλο τον πολιτισμό της χώρας μας, πριν είναι πολύ αργά.

Χρόνια προσπαθούμε οι φιλοζωικές οργανώσεις με τον διάλογο, την πειθώ αλλά και με κάθε θεμιτό μέσο να βάλουμε ένα τέλος στην επικίνδυνη κατηφόρα του Δήμου σας, ο οποίος κινείται εκτός των ορίων της νομιμότητας. Έχετε ξεκινήσει έναν πόλεμο κατά της φιλοζωικής κοινότητας όχι μόνο της πόλης σας, αλλά και όλης της χώρας με θύματα πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες ζώων.

Συνεχίζετε να παρανομείτε σε βάρος των αδέσποτων ζώων, είτε με τη μέθοδο της εξαφάνισής τους, θέμα για το οποίο έχει κατατεθεί μήνυση εις βάρος σας, είτε με την μέθοδο της στοίβαξης μέσα στο άθλιο κυνοκομείο σας άρρωστων αλλά ιάσιμων ζώων, που τα αφήνετε να αργοπεθαίνουν. Άλλοτε με τη στείρα άρνηση και τις παράνομες αποφάσεις σας να παράσχετε βοήθεια στα ζώα αυτά και άλλοτε με την απαγόρευση των υιοθεσιών εκ μέρους των φιλοζωικών συλλόγων κατά παράβαση του Ν. 4039/2012 και των ευρωπαϊκών οδηγιών και νόμων για την προστασία τους, πράττετε κατά το δοκούν ορμώμενοι από την αντι-φιλοζωική σας κουλτουρα. Περισυλλέγετε συνεχώς ζώα, τα οποία χωρίς να τα στειρώνετε, τα εξαφανίζετε και μάλιστα εγκαταλείποντάς τα έκθετα σε άλλους νομούς και στις εθνικές οδούς με αποτέλεσμα τον θάνατό τους.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν για πολλοστή φορά σε σχέση με την άρνησή σας να δώσετε για υιοθεσία στα φιλοζωικά σωματεία τα ζώα ότι ο Ν. 4039/2012 στο άρθρο 9, παρ. 4 είναι σαφής:

“Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς […] και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωµατεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.”

Εφόσον υπάρχει κάποια απόφαση η οποία αντίκειται σε αυτή την διάταξη να σας θυμίσουμε τι λέει το άρθρο 23:

“Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1 έως 13 του Ν. 3170/2003 εκτός από την παράγραφο 6 του άρθρου 7, καθώς και κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη, που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο θέματα του νόμου αυτού ή αντίκειται στις διατάξεις του.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι τα συγκεκριμένα ζώα που πάσχουν από λεϊσμανίαση βάσει των αιματολογικών εξετάσεων είναι απολύτως ιάσιμα και ουδόλως επικίνδυνα, αλλά εσείς επιμένετε σε μια αντι-επιστημονική τακτική που διόλου δεν συνάδει με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις.

Σας ενημερώνουμε, επίσης, για μια ακόμη φορά – ήδη σας έχει αποστείλει σχετική επιστολή από την αρμόδια Κτηνιατρική Διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ – ότι επίκειται μέσω των τροπολογιών του νόμου κατάργηση του αντιεπιστημονικού πλέον Π.Δ. 400/83 βάσει του οποίου ενεργείτε.

Καταγγέλλουμε το δήμο μας και ιδιαίτερα την Κτηνιατρική Υπηρεσία Σερρών για τα κροκοδείλια και υποκριτικά δάκρυά τους για την δημόσια υγεία και ρωτάμε:

Εσείς τι μέτρα έχετε πάρει μέσα στο κυνοκομείο σας για τα ζώα αυτά; Ή μήπως έχετε απαγορεύσει στη σκνίπα να εισέρχεται στο κυνοκομείο;

Το κυνοκομείο σας είναι υπεράνω των μέτρων ασφαλείας που προτείνετε στους φιλοζωικούς συλλόγους;

Γιατί δεν βάζετε τα ειδικά κολάρα στα ζώα αυτά αφού κόπτεστε τόσο για την δημόσια υγεία;

Γνωρίζετε ότι εκτός από τους σκύλους η λεϊσμανίαση ενδημεί και σε πολλά άλλα είδη ζώων;

Γιατί αυτό το μένος κατά των αδέσποτων;

Γνωρίζετε ότι η εν λόγω σκνίπα στην Ελλάδα είναι το είδος της σκνίπας που μεταδίδει τον ιό από ζώα σε ζώα και όχι στους ανθρώπους;

Έχετε αναλογιστεί γιατί έχουμε τόσα πολλά λεϊσμανιακά ζώα αλλά όχι ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο ακριβώς για τον ανωτέρω λόγο;

Επειδή λοιπόν τίποτα από τα ανωτέρω δεν έχετε κάνει, οδηγούμαστε ευλόγως στο συμπέρασμα ότι όντας ανίκανοι να ελέγξετε με σύννομους τρόπους καθώς και με τα εργαλεία της παιδείας και της ενημέρωσης, τον αριθμό των αδέσποτων, πανικοβάλετε στον πανικό σας και τους κατοίκους με τις διάφορες επαίσχυντες τηλεοπτικές σας εμφανίσεις και όχι μόνο, καλλιεργώντας μια αντιφιλοζωική υστερία.

Δεν θα δεχθούμε να πέσουν στην πυρά τα ζώα που πάσχουν από λεϊσμανίαση μόνο και μόνο γιατί αρνείστε μετά μανίας να ακολουθήσετε τις εξελίξιες. Εάν προβείτε έστω και σε μία ακόμη (ευ)θανάτωση ζώου, κατά παράβαση κάθε κτηνιατρικής δεοντολογίας και νομοθεσίας, σε ζώα είτε με ερλειχίωση, είτε με λεϊσμανίαση, των οποίων λειτουργούν κανονικά τα ζωτικά τους όργανα και δεν ξεκινήσετε άμεσα την θεραπεία τους ή αρνηθείτε να τα παραδώσετε στα φιλοζωικά σωματεία, τότε:

α. Θα προβούμε σε επαναλαμβανόμενες δυναμικές διαμαρτυρίες έξωθεν του ΥΠΑΑΤ και της Βουλής μέχρι να αρθεί η παράνομη κατάσταση στο κυνοκομείο Σερρών.

β. Θα καταγγείλουμε στις Αρμόδιες Αρχές της Ε.Ε και σε όλους τους Οργανισμούς Προστασίας Ζώων, τον Δήμο και την Κτηνιατρική Σερρών για τις πράξεις και παραλείψεις τους, αλλά και το ΥΠΑΑΤ – σε περίπτωση που το τελευταίο δεν επιβάλλει αμέσως την τάξη και δεν προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο των ενεργειών όσων διαχειρίζονται και είναι υπεύθυνοι για το κυνοκομείο – όχι μέσω της συγκαλύπτουσας τις παρανομίες του Δήμου Κτηνιατρικής Σερρών, αλλά από ανεξάρτητη επιτροπή, Πανεπιστημιακών, Φιλοζωικών Οργανώσεων, Εισαγγελικών Αρχών, του Δήμου και της Δημοτικής Αντιπολίτευσής του.

γ. Θα ξεκινήσουμε προσπάθεια συγκέντρωσης χιλιάδων υπογραφών από όλο τον κόσμο για τα εγκλήματα κατά των αδέσποτων ζώων στις Σέρρες.

δ. Θα φέρουμε το ζήτημα προς συζήτηση στη Βουλή.

ε. Η Ομοσπονδία μας θα κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο εναντίων σας για παράβαση καθήκοντος.

Ζητάμε από το Υπουργείο, του οποίου τις γραπτές οδηγίες αγνοεί απαξιωτικά η Κτηνιατρική Σερρών, να βάλει ένα τέλος στην ασυδοσία της και στις δολοφονίες ζώων.

Σταματήστε εδώ και τώρα. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα άλλο έγκλημα σε βάρος των ζώων.»

Το newsbeast.gr ανοίγει το μεγάλο θέμα των αδέσποτων τετράποδων φίλων μας. Μπορείτε να στείλετε τις απόψεις σας στο [email protected] ή να προβάλλετε τις δραστηριότητές σας σε ό,τι αφορά την προστασία των ζώων. Εδώ μπορείτε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.