Μπορεί οι προσλήψεις των αναπληρωτών να ξεπέρασαν τις 8500 σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης όμως το πρόβλημα των κενών συνεχίζει να υφίσταται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κρήτη όπου και στους 4 Νομούς οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τον αιρετό στο ΑΠΥΣΠΕ κ. Δερμιτζάκη, φθάνουν τις 1.058.

Ο κ. Δερμιτζάκης παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για κάθε Νομό του νησιού μέσα από τα οποία γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε δασκάλους, νηπιαγωγούς ενώ πολυάριθμα είναι και τα κενά των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Το πρόβλημα των ελλείψεων στους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς εντείνεται περαιτέρω λόγω και των αδειών άνευ αποδοχών που έφθασαν στην Κρήτη τις 17.

Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρει μεταξύ των άλλων σε ενημερωτικό του σημείωμα ότι αν και υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τον κ. Λοβέρδο ότι η φετινή χρονιά θα βαδίσει χωρίς προβλήματα αυτό δεν επιβεβαιώνεται αφού ο υπουργός Παιδείας έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με τα πολυάριθμα κενά που παρατηρούνται στην Κρήτη.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφει ο αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ:

Όμως κύριε Λοβέρδο μας άφησες «ανοιχτούς λογαριασμούς» και σε μας, ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη μας αρέσει να τους «κλείνουμε». Δεν χαριστήκαμε σε κανένα από τότε που ξεκινήσαμε να μιλάμε για τεράστια κενά σε επίπεδο Κρήτης. Τώρα θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο και αμείωτο ρυθμό γιατί καθώς φαίνεται, θα αφήσετε και τις επόμενες εβδομάδες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς, θα ξεχάσετε πολλά τμήματα με 27 και 28 παιδιά και σίγουρα έχετε παραμελήσει τη νευραλγική ειδική αγωγή. Ντροπή κύριε Λοβέρδο, αλλά αφήσατε «ανοιχτούς λογαριασμούς» και εμείς θα σας μάθουμε να τους «κλείνετε…..».

Η κατάσταση των ελλείψεων μετά τις προσλήψεις αναπληρωτών ειδικοτήτων, δασκάλων και νηπιαγωγών στην Κρήτη διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Δερμιτζάκη ως εξής:

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δάσκαλοι 63
Νηπιαγωγοί 40
Ειδικότητες 130
Ειδική αγωγή δασκάλων 6
Ειδική αγωγή νηπιαγωγών 2
Αιτήσεις για παράλληλη σύμφωνα με ενημέρωση και διάγνωση του ΚΕΔΔΥ: Δασκάλους 142, Νηπιαγωγούς 11.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Δάσκαλοι 27
Νηπιαγωγοί 25
Ειδικότητες 150
Δάσκαλοι ειδικής αγωγής 43
Νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής 10
Αιτήσεις για παράλληλη σύμφωνα με ενημέρωση και διάγνωση του ΚΕΔΔΥ: Δασκάλους 68, Νηπιαγωγούς 6.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Δάσκαλοι 20
Νηπιαγωγοί 14
Ειδικότητες 60
Νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής 2
Αιτήσεις για παράλληλη σύμφωνα με ενημέρωση και διάγνωση του ΚΕΔΔΥ: Δασκάλους 113, Νηπιαγωγούς 29

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Δάσκαλοι 5
Νηπιαγωγοί 16
Ειδικότητες 50
Αιτήσεις για παράλληλη σύμφωνα με ενημέρωση και διάγνωση του ΚΕΔΔΥ: Δασκάλους 25, Νηπιαγωγούς 5
Αν προσθέσουμε και τα κενά των αδειών άνευ αποδοχών που ανέρχονται σε 17 και πρέπει να καλυφθούν με αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού τα κενά δασκάλων σε επίπεδο Κρήτης ανέρχονται σε 206+12 άδειες άνευ αποδοχών = 218 και νηπιαγωγών σε 128+4 άδειες άνευ αποδοχών = 132 κενά!

ΣΥΝΟΛΟ ΚΕΝΩΝ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ:
Δάσκαλοι: 115
Νηπιαγωγοί: 95
Ειδικότητες : 390
Δάσκαλοι ειδικής αγωγής: 49
Νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής : 10
Παράλληλη στήριξη δάσκαλοι: 348
Παράλληλη στήριξη νηπιαγωγοί: 51
Γενικό Σύνολο: 1058